Građanima mjerili pritisak i šećer u krvi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Građanima mjerili pritisak i šećer u krvi

Izvor: Radio Trebinje | Datum:17.09.2021.

U okviru nedjelje borbe protiv tuberkuloze, Crveni krst Trebinje je danas u saradnji sa Udruženjem dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica kao i Domom zdravlja Trebinje organizovao besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

Biljana Anđelić, ispred Crvenog krsta Trebinje kaže da je današnja aktivnost kao i sve prethodne koje su izveli od početka ove nedjelje od izuzetnog značaja.

"Moramo skrenuti pažnju na svaki način da je prevencija, kontrola veoma važna i za tuberkulozu i za ostale bolesti", kazala je Anđelić.

Nada Bijedić, predsjednik Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica kaže da se ovakve aktivnosti koriste kako bi se na vrijeme otkrili pacijenti koji imaju dijabetes i na vrijeme uputili na lijecenje.

Ona ističe da je ove godine porastao broj pacijenata sa dijabetesom.

"Ono što smo primetili je da je i korona uticala na povećanje broja dijabetičara, jer se dešavalo da oni koji nisu imali prije, nakon korone su dobili. Ali tvoj temi ćemo se pažljivije posvetiti uskoro na Forumu dijabetičara koji će se održati povodom Svjetskog dana dijabetičara, koji će trajati tri mjeseca. Ono što moram istaći je da na području istočne Hercegovine smo dobili i četvoro djece od 3 do 13 godina koji su dobili dijabetes", kaže Bijedić i dodaje da će u narednom periodu držati predavanja i po osnovnim školama, a ujedno je apelovala na sugrađane da obrate pažnju na ishranu i fizičku aktivnost koja je ključna u prevenciji ove bolesti.

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze trajaće do 21. septembra.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: