U NEVESINJU DANAS POČINJE 23. FESTIVAL GUSLARA RS | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U NEVESINJU DANAS POČINJE 23. FESTIVAL GUSLARA RS

Datum:10.06.2016.

U Nevesinju danas počinje 23. Festival guslara Republike Srpske. Organizatori manifestacije su Guslarsko društvo „Nevesinjska puška“ i Guslarski savez RS uz pokroviteljstvo opštine Nevesinje i podršku sponzora. Za ovo prestižno takmičenje prijavilo se 65 guslara među kojima je najviše članova guslarskih društava iz Hercegovine. 

Tokom popodnevna biće održana eliminaciona audicija  poslije koje će biti kompletirana lista od 40 guslara koji će večeras nastupiti u polufinalu. Stručni žiri sastavljen  je od afirmisanih stručnjaka iz raznih naučnih oblasti i vrhunskih poznavalaca gusala i epske poezijeosim guslanja i pjevanja ocjenjivaće i stav guslara, kompletnost narodne nošnje i scenski nastup.

Dvedeset najbolje ocijenjenih guslara plasiraće se u finale koje će biti održano sutra naveče.

Ovogodišnja guslarska manifestacija posvećena je 130. godišnjici rođenja Bogdana Žerajića, neustrašivog  nevesinjskog borca za slobodu. Polufinalno i finalno veče održaće se u Sportskoj dvorani „Nevesinjka“ sa početkom u 19 časova. Organizatori će otvoriti vrata za sve ljubitelje gusala i epske poezije koji će besplatno moći da uživaju u zvucima drevnog instrumenta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: