Активни одмор обогатио туристичку понуду Требиња | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Активни одмор обогатио туристичку понуду Требиња

Извор: Radio Trebinje | Датум:05.10.2021.

У Требињу је данас представљен пројекат Промоција природног и културног насљеђа и развој одрживог туризма у заштићеним подручјима у коме је  Развојна агенција града Требиња један од парнтера.

Kроз пројекат се креирају нови садржаји активног одмора на локацији Орјен –Убла.

Провођење овог програма  почео прошле године и има 12 партнера из шест држава, међу којима су, осим БиХ,  Србија, Хрватска, Италија, Грчка и Словенија. Ово географско подручје обухвата око 70 милиона становника, што је прилика да се на прави начин представи туристичка понуда Требиња.

„Укупни буџет пројекта је око 1,8 милиона евра, а учешће требињске Агенција за развој малих и средњих предеузећа је 15 одсто,  што је  подржано од града Требиња. Реализацију је мало успорио вирус корона, али планиране активности се настављају и ушли смо у фазу постављања туристчке инфраструкуре на локацији Орјен – Убла“, рекао је директор требињске Агенција за развој малих и средњих предузећа Бојан Бендераћ.

Замјеник градоначелника Дражен Бошковић  истиче да се кроз пројекат  креирају нови садржаји активног одмора, што је један до три главна туристичка производа у Стратегији развоја туризма Требиња до 2030. године.

-Ово ће послужити као пилот  пројекат да се види на који начин осмислити нове и богатије садржаје у парку природе Орјен, да што више туриста и локалног становништа користе благодети овог краја. Град овај пројекат подржава и техничи и финансијски- истакао је он.

Бошковић је додао да су додатни бенефити што ће Туристичка организација, Агенција за развој малих и средњих предузећа , надлежно градско одјељење остварити квалитетне контаке са партнерима из девет земаља, што ће унаприједити капацитете ових институција и установа, како би што више новца привукло у град Требиња.

„Активним одмором се обогаћују туристички садржаји како би гостима продужили боравак у нашем граду, што и јесте циљ“ истакао је он.

Ранко Биберџић из требињске Развојне агенције је навео да се кроз пројекат  раде четири групе активности, а међу којима је и заједничка методологија за управљање природним и културним насљеђем, гдје се ради јединствен концепт за све земље учеснице у циљу валоризовања  природних богастава и других туристичких потенцијала..

„У сарадњу са Планинарским друштвом „Вучји зуб“ поставиће се опрема „виа ферата“, односно  осигурање и помоћ планинару за сигурно напредовање наизглед непремостивим препрекама у планинама. Опрема ће бити постављена  на врху Вучји зуб, као и три мања врха.  Испред планинарског дома на Ублима  је планирана вјештачка стијена и мини „зип лајн“за дјецу. Такође је замишљено да се путоказима обиљеже двије пјешачке и двије бициклистичке стазе , као  и постојеће стазе. На Пириној пољани биће постављено планинарско одмориште, а планирано  је и пет инфо табли, са информацијама о планини Орјен, распореду стаза, животињском и биљном свијету и случно“.- истакао је он. 

Kако је речено на дашњој конференцијаи за новинаре овај пројекат је и прилика да се испуне  неопходне критеријуме за боље позиционирање југа Српске на туристичкој карти Европе и да Требиње будемо на рутама које креирају велике европске организације.





 


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: