U Trebinju se obilježava pola vijeka dobrovoljnog davalaštva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Trebinju se obilježava pola vijeka dobrovoljnog davalaštva

Izvor: radio Trebinje | Foto: radio Trebinje | Datum:14.06.2016.

13436052_10154149161976878_2078668188_n

TREBINJE │ Zamjenik gradnočalnika Trebinja Neđo Ćebedžija organizovao je danas prijem za dobrovoljne davaoce krvi iz Trebinja i njihove goste iz Srbije i Crne Gore, povodom značajnog jubileja – 50 godina dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju.

Trebinjski davaoci krvi uvijek su bili tu da pomognu, ne samo svojim sugrađanima, nego i ostalima u okruženju, i zato je, s pravom Trebinje i grad humanosti. Trebinjski davaoci krvi su heroji u miru i promoteri našeg grada, zbog čega građani Trebinja treba da budu ponosni na ovaj jubilej. Moram da istaknem činjenicu- od 1966.godine kada je data prva doza krvi u Trebinju- davalaštvo nikada nije prekidano, a broj doza iz godine u godinu je sve veći, kao i broj davalaca“, istakao je Ćebedžija, dodavši da će grad Trebinje nastaviti da pomaže dobrovoljno davalaštvo krvi u našem gradu.

Zahvalivši  se svim dobrovoljnim davaocima krvi na saradnji, načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje, dr Dragan Šarenac, je rekao da osim obilježavanja 14.juna, Svjetskog dana davalaštva krvi, Trebinje s ponosom obilježava i pola vijeka istorije dobrovoljnog darivanja krvi.

Od 7.marta 1966.godine, kada je u trebinjskoj transfuziji uzeta prva doza krvi, pa u narednih 50 godina, nikada ni jedan pacijent nije izgubio život zbog nedostatka krvi i nije se desilo da neki pacijent nije primio potreban broj jedinica krvi u transfuziološkom liječenju. Imamo stalni progres u dobrovoljnom davalaštvu krvi, što potvrđuje da je u zadnjih deset godina svaka naredna godina bila uspješnija od prethodne“, naveo je Šarenac.

On je istakao da je broj davalaca u odnosu na broj stanovnika impozantnih 4,5 odsto, te da je u prošloj godini prikupljeno rekordnih 2114 doza krvi i organizovano 49 humanih akcija.

Vukota Jašović, predsjednik dobrovoljnih davalaca krvi Podgorica je naglasio da su davaoci krvi ambasadori humanosti, koji povezuju mnoge gradove i društva.

Mi iz Podgorice imamo saradnju sa 19 gradova Srbije i RS, i pobratimili smo se sa Trebinjem. Ovđe smo bili kada je bilo najteže. Jedan sam od onih koji je u vrijeme odbrambeno otadžbinskog rata na ovim prostorima, u Trebinje dotjerao konvoj robe i 28 tona osnovnih životnih namirnica, kako bismo pomogli građanima Trebinja. Saradnja između Trebinja i gradova Crne Gore, posebno Podgorice, je na visokom nivou i uvijek smo tu da pomognemo jedni drugima“, podvukao je on.

IMG_3937

Povodom obilježavanja ovog značajnog jubeleja, delegacije Društva dobrovoljnih davalaca i Gradske uprave položili su cvijeće na Spomenik poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi ispred trebinjske bolnice.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu dr Dragan Šarenac podsjetio je da je ovaj spomenik, podignut u septembru 1997. godine, u znak sjećanja i zahvalnosti na one koji su bezbroj puta  iskazali svoju humanost, bio jedinstven u Evropi.

Danas smo jako ponosni što to sada nije jedini spomenik u okruženju, jer su još neki evropski gradovi krenuli istim putem, možda se ugledali na nas i na taj način iskazali svoju zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi koju zaslužuju“.

IMG_3944

Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u gradskoj upravi istakao je da se malo koja lokalna zajednica može pohvaliti ovim značajnim jubilejom.

„Mi stojimo na stanovištu da Grad Trebinje može nositi epitet- Grad humanih ljudi“, rekao je Milošević.

U Kulturnom centru večeras od 18,30 časova biće održana svečana akademija povodom 50 godina dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju, na kojoj će, uz bogat program, biti promovisana monografija „Kapi života“ o ovom značajnom jubileju.

Obilježavanje jubileja, jutros je počelo akcijom darivanja najdragocjenije tečnosti u Službi za transfuzijsku medicinu, a prikupljene su 63 doze krvi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: