Svečanom akademijom obilježeno 50 godina dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svečanom akademijom obilježeno 50 godina dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju

Izvor: RADIO TREBINJE | Foto: RADIO TREBINJE | Datum:15.06.2016.

U Kulturnom centru sinoć je održana svečana akademija povodom 50 godina dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju.IMG_3955

U prigodnoj besjedi, načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje, doktor Dragan Šarenac upoznao je prisutne sa rezultatima 50 godina dobrovoljnog davalaštva krvi i rada transfuzije, davalaštvu nekada i sada, ali i u uslovima u kojima uspješno egzistira humanizam u Trebinju.

On je istakao da je jubilej 50 godina dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju veliki i za ponos, po čemu je grad Trebinje poznat na širim prostorima.

„Jubilej postoji zahvaljujući velikim i dobrim ljudima, punim humanosti, spremni da pomognu čovjeku u nevolji, a zahvaljujući njihovoj humanosti, nesebičnosti i entuzijazmu spašeni su brojni životi“, naveo je Šarenac, dodajući da je broj davalaca u odnosu na broj stanovnika impozantnih 4,5 odsto, te da je u prošloj godini prikupljeno rekordnih 2. 114 doza krvi i organizovano 49 humanih akcija.IMG_3958


Služba za transfuzijsku medicinu Trebinje formirana je davne 1966. godine na čelu sa doktoricom Persidom Kočišević, koju su prisutni na svečanoj akademiji pozdravili velikim aplauzom.

Doktorica Kočišević nije krila suze radosnice povodom obilježavanja velikog jubileja. Nakon akademije prisjetila se svojih početaka i dolaska iz Srbije u Trebinje.

„Tako je vrijeme bilo. Počela sam da radim potpuno sama, bez tehničara i pomoćnog osoblja. Došla sam u nepoznati grad među ljude koji bi dali krv da mi vjeruju. Međutim, ono što me iznenadilo je da iako me trebinjski davaoci nisu poznavali dolazili su na povjerenje i tu se razvila jedna velika grupa davaoca krvi koji su se organizovali u aktive i razna udruženja i nastavili da se takmiče ko će više i bolje učestvovati u tim akcijama“, istakla je ona i dodala da se ne kaje što je došla i ostala u Trebinju.IMG_3982


U ime gradske uprave prisutne je pozdravio, zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija koji je istakao da je Trebinje bogat grad, jer ima armiju humanista, kojom rijetko koja sredina može da se pohvali.

Na svečanoj akademiji promovisana je monografija „Kapi života“ o ovom značajnom jubileju.IMG_3951


Novinar Božidar Stajčić je istakao da monografija po sadržaju predstavlja hroniku jednog vremena, od perioda samih početaka dobrovoljnog davalaštva krvi do današnjih dana.

„Nastala je na osnovu nerijetko požutjelih statističkih zapisa o imenima, darovanim dozama, promociji davalaštva, redovnim i vanrednim oklonostima sa rijetkim fotografijama, s početka do modernijih fotografskih izraza. A prve zapise je učinila dokotrica Persida Kočišević i njeni saradnici, nesvjesno da su time već tada počeli da ispisiju istoriju“, naveo je Stajčić i prvi primjerak monografije uručio doktorici Kočišević.


IMG_3979

Povelje i plakete uručene su brojnim aktivima i društvima dobrovoljnih davalaca krvi u Trebinju, Republici Srspskoj, Crnoj Gori i Srbiji, zatim Gradu Trebinju, gradskoj organizaciji Crvenog krsta Trebinje, preduzećima, kolektivima, pojedincima, medijskim kućama i mnogim drugim u znak zahvalnosti za dugogodišnju saradnju i doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju.


IMG_3974

U muzičkom dijelu programa nastupili su: Mješoviti hor „Tribunia“ i Marija Ninković uz klavirsku pratnju Boba Vučura, Etno grupa „Zahumlje“, učenici muzičke škole – duo violina: Anja Dučić i Matija Tučić, a učenice gimnazije „Jovan Dučić“ Milica Milošević i Anastasija Vlatković kazivale su stihove pjesme „Davaocu života“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: