Trebinje još jednom okupilo ljekare porodične medicine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje još jednom okupilo ljekare porodične medicine

Izvor: Radio Trebinje | Datum:16.10.2021.

U Trebinju je sinoć otvorena 16. Konferencija porodične medicine, čija je ovogodišnja tema „Porodična medicina - briga o zdravlju u cijeloj zajednici“.

Dvodnevni stručni skup u organizaciji Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske, sa međunarodnim učešćem, treći put se održava u Trebinju, a sve sa ciljem razmjene znanja i povećanja kompentencija medicinskih radnika u ovoj oblasti zdravstva.  

Predsjednik strukovnog udruženja Draško Kuprešak rekao je novinarima prije otvaranja skupa da su tematski željeli da poruče da porodična medicina ima širinu, ne samo kliničku nego i društvenu - da se ne brine samo o bolestima, već čovjekom u cjelini.

Kuprešak je dodao da je pandemija virusa korona otežala funkcionisanje domova zdravlja i primarne zdravstvene zaštite, te smatra da je porodična medicina kao stub u sistemu - odgovorila na pandemiju.

„Gotovo 40 do 50 odsto resursa za primarne zdravstvene zaštite upregnuto je u borbu protiv kovida što imamo za posljedicu da je rad u svakodnevnici smanjenog inteziteta“, rekao je Kuprešak.

On je poručio da je vakcinacija osnova borbe protiv protiv virusa korona, ali i izrazio razočarenje procentom vakcinisanih.

„Trenutno imamo na raspolaganju ogromne resurse po pitanju vakcina u svim domovima zdravlja, ali nije adekvatan odgovor građana. Što se prije vakcinišemo - riješićemo i problem pandemije“, kazao je Kuprešak.

Načelnik Odjeljenja porodične medicine Doma zdravlja Trebinje Tatjana Bošnjak rekla je novinarima da je oko 50 odsto stanovništva u Trebinju vakcinisano protiv virusa korona.

Ona je dodala da je u pandemiji upotrebljena u cjelosti služba porodične medicine i higijensko-epidemiološka služba.

„Pandemija virusa korona stvorila je problem sa drugim bolestima, jer ljudi rjeđe dolaze ljekaru, trpe određene probleme - a bolest ne stoji, ona se razvija. S druge strane, ogromnu energiju nama na primarnom nivou oduzimaju pacijenti sa respiratornim simptomima“, rekla je Bošnjak.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: