Nevesinje : SABOROVANJE NA DRENOVIKU U NEDJELJU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje : SABOROVANJE NA DRENOVIKU U NEDJELJU

Izvor: RADIO NEVESINJE | Foto: RADIO NEVESINJE | Datum:17.06.2016.

Svetom liturgijom, svečanom litijom i lomljenjem slavskog kolača Crkva svete Trojice u Kifinom Selu  u nedjelju 19. juna  obilježićekrsnu slavu.

 Sveta liturgija biće služena u 9 časova. Nakon bogosluženja saborovanje će biti nastavljeno druženjem vjernika.

Crkva Svete Trojice u Kifinom Selu građena je u vrijeme vladavine Nemanjića i predstavlja jedan od najznačajnijih kulturno – istorijskih spomenika Hercegovine. Na mjestu današnje crkve nekad se nalazila mnogo veća građevina o čemu svjedoče i ostaci temelja. Ovaj pravoslavni hram je u drugoj polovini 19. i početkom 20. vijeka bio glavni nosilac kulturnog i duhovnog života naroda cijelog nevesinjskog kraja.

Smještena u centralnom dijelu Nevesinjskog polja crkva je dominirala okolinom, a njena tri zvona mogla su se čuti u svim okolnim selima. U burnim vremenima ropstva pod raznim tiranima u Crkvi su se održavali glavni sastanci nevesinjskih glavara i knezova i dogovaralo se o podizanju buna i ustanaka kojih je u ovom kraju bilo mnogo.

Na slavu Crkve – Trojičin dan održavao se i najveći narodni sabor u nevesinjskoj opštini i ta tradicija u nešto manjem obimu sačuvana je i do današnjih dana.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: