Prevencija najvažnija u borbi protiv karcinoma dojke | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prevencija najvažnija u borbi protiv karcinoma dojke

Izvor: Radio Trebinje | Datum:22.10.2021.

U organizaciji Udruženja građana „Nada“ i Instituta za javno zdravstvo RS-Regionalni centar Trebinje danas je u Trebinju održana radionica o prevenciji karcinoma dojke.

Vladislav Šipovac, specijalista socijalne medicine Instituta za javno zdravstvo ističe da maligna oboljenja predstavljaju veliki socio-ekonomski problem.

„Po mortalitetu nalaze se na drugom mjestu odmah nakon kardiovaskularnih oboljenja. Najčešći tumor kod žena je karcinom dojke, on u ukupnom mortalitetu i morbiditetu, učestvuje oko 20 odsto. Statistika govori da se svaka osma žena susreće sa ovim problemom. S tim u vezi, mi posebnu pažnju posvećujemo prevenciji, koja je od izuzetnog značaja“, rekao je Šipovac.

U cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti ljekari preporučuju redovne preglede - osim samopregleda koji bi trebalo obavljati od 20. godine jednom mjesečno, neophodni su i klinički pregledi svake godine, te mamografija nakon 50. godine.

Koviljka Komnenić, predsjednica Udruženja građana „Nada“ je istakla da je mjesec oktobar Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke te da je današnja radionica organizovana u cilju podizanja svijesti ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja i važnosti prevencije.

„Naš cilj je prvenstveno preventivni rad te pomaganje ženama koje su oboljele od ove opake bolesti. Žene upućujemo da vode računa o zdravlju, o preventivnim pregledima i redovnom odlasku kod ljekara. Prevencija traje 365 dana u godini“, navela je ona.

Dodala je da su danas dodijeljene i zahvalnice stalnim članovima udruženja i saradnicima, te finansijska  pomoć oboljelim ženama u stanju potrebe.

„Ove godine, zbog pandemije korona virusa, neće biti organizovana manifestacija na otvorenom povodom Ružičastog oktobra, ali sredstva planirana za to, preusmjerili smo za pomoć našim članicama“, rekla je Koviljka Komnenić.

Ona je navela da će, u okviru globalnog projekta „Trka/Šetnja za oboljele od karcinoma dojke“, sa kojim sarađuju, ove godine, Bolnici Trebinje biti donirana pomoć u medicinskoj opremi za postoperativni oporavak žena oboljelih od karcinoma dojke.

Udruženje građana „Nada“ nedavno je održalo i predavanje o psiho-socijalnoj podršci ženama oboljelim od karcinoma dojke.

Radionice su održane u okviru projekta „Prioriteti ranog otkrivanja karcinoma dojke u Istočnoj Hercegovini – Zdrav život“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: