Mrijest kalifornijske pastrmke | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mrijest kalifornijske pastrmke

Izvor: HET | Datum:22.10.2021.

Kao i svake godine, i ovog oktobra, počinje mrijest, prvo kalifornijske, a zatim i potočne pastrmke na mrijestilištu „Mirotinj“. Posla je mnogo i radovi će potrajati do kraja januara, ali je tim uigran.

„U toku je mrijest dužičaste ili kalifornijske pastrmke, a nešto kasnije će početi i mrijest potočne pastrmke, autohtone vrste koja je od davnina živjela u našim otvorenim vodama.“ – rekao nam je ovog jutra Zdravko Miljanović,vodeći inženjer i pojasnio nam aktivnosti na mrijestilištu „Mirotinj“ i ribogojilištu „Jazina“.

„Ovo je punosistemski salmonidni pogon. Što znači da je ciklus zaokružen, od matice reproduktivnog jata, proizvodnje ikre i mlađi, kao i konzumne ribe pa opet do proizvodnje matičnog jata odnosno reproduktivnih jedinki. Kod mrijesta i inkubacije ikre, moraju se zadovoljiti svi tehnološki postupci. A to zahtijeva skoro svakodnevni dezinfekcioni tretman vezan za inkubaciju ikre, koja, u zavisnosti od temperature vode, traje oko 25 dana. Zatim počinje izvala larvi, koja kasnije prelazi u mlađ i počinje se dopunski hraniti hranom bogatom proteinima. Dakle, tada počinje uzimati vanjsku hranu. Do tada, larva se hrani iz žumančeve kesice. Dakle, sve se ovo vrši na Mrijestilištu, u zatvorenom prostoru. Kad mlađ već desetak dana uzima hranu, tek tada je iznosimo u vanjske bazene, u bazene prilagođene za dalji uzgoj mlađi. Čim mlađ dostigne dužinu četiri do šest centimetara, počinjemo sa prvim akcijama poribljavanja. To je proljećna aktivnost. Kako mlađ raste tako poribljavanje vršimo većim uzrasnim kategorijama. Dakle, poribljavanje se vrši sve do konzumne veličine i tokom godine se organizuje veliki broj akcija poribljavanja različitim uzrasnim kategorijama i različitim vrstama pastrmke.“ – istakao je inž. Miljanović.

Zaposleni u Hidroelektranama na Trebišnjici su i ove, kao i prethodnih godina, izvršili redovna poribljavanja sliva rijeke Trebišnjice i svih otvorenih voda istočne Hercegovine sa mlađi potočne i kalifornijske pastrmke, a činiće to i u narednom periodu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: