Obilježeno 20 godina udruženja dobrovoljaca i stogodišnjica Klobučke bitke | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježeno 20 godina udruženja dobrovoljaca i stogodišnjica Klobučke bitke

Izvor: Radio Trebinje | Foto: radio Trebinje | Datum:28.06.2016.

Vidovdanskom akademijom Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, potomaka i poštovalaca Trebinje obilježilo je sinoć 20 godina od osnivanja društva i 100 godina od Klobučke bitke u Prvom svjetskom ratu.

U prigodnoj besjedi o važnosti i značenju Vidovdana za srpski narod, istoričar akademik prof. dr Čedomir Antić rekao je da je kosovski zavjet snažno obilježio i odredio istoriju srpskog naroda što drugi, kako je rekao, često nisu razumijevali pitajući se – šta to srpski narod slavi u svom porazu.akademija1


„Moj je odgovor da istina i pravda, borba za slobodu – ne mogu biti poraženi. Srpski narod je kroz istoriju sledio vidovdanski put i kosovski zavet i nikad nije grešio“, rekao je Antić podsjećajući da je i pored velikih patnji koje je donosio takav izbor i put – srpski narod birao tu „gorku čašu“ i 1914. i 1941. godine, a nije ga preskočila ni u iskušenjima novije istorije.

„U takvoj borbi ako neko i izgubi – nije sramota. Dakle, ne slavi se poraz, slavi se ta velika hrabrost i čojstvena dužnost da se zlu stane na kraj“, rekao je akademik Antić.

U dijelu akademije posvećenom stogodišnjici januarske bitke na Klobuku, istoričar dr Vojo Miljanić besjedio je o ratnim dejstvima na hercegovačko-crnogorskoj granici u okviru „Mojkovačke operacije“ od 5. do 11. januara 1916. godine, u kojima je crnogorska vojska sa hercegovačkim dobrovoljcima, uz velike žrtve i stradanja, pružala snažan otpor daleko nadmoćnijoj austrougarskoj vojsci, braneći odstupanje poražene srpske vojske prema Albaniji.


akademija5


Govoreći o jubileju trebinjskog udruženja ratnih dobrovoljaca, predsjednik društva Vujadin Vuković podsjetio je da je udruženje u Trebinju osnovano na Spasovdan 1996. godine, kao podružnica centralnog dobrovoljačkog udruženja u Beogradu, te da je u dvije decenije rada – obilježavanjem važnijih istorijskih datuma, obnovom i podizanjem spomen obilježja, te izdavačkom djelatnošću – dalo značajan doprinos njegovanju kulture sjećanja.

Vuković je rekao da je cilj udruženja do 2018. godine – štampanje ispravljenog i dopunjenog izdanja monografije o Hercegovcima – dobrovoljcima Velikog rata, te podizanje spomenika dobrovoljcima u svim gradovima istočne Hercegovine.akademija3

Drago Benderać, ispred udruženja „Klobuk“, saopštio je da je dobitnik povelje ovog društva reditelj Emir Kusturica, a za iskrenu privrežnost Klobuku i idejama o kulturno-istorijskoj i turističkoj valorizaciji ovog prostora.

U kulturno-umjetničkom programu akademije nastupili su glumci Nebojša Kundačina i Vladan Popović, te narodni guslari Rajko Milojević i Slavko Goranović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: