Mitrovdansko molitveno sabranje sutra u Nevesinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mitrovdansko molitveno sabranje sutra u Nevesinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.11.2021.

Svetom arhijerejskom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača, pomenom i polaganjem cvijeća na spomen obilježja u Nevesinju će u ponedjeljak, 8. novembra biti obilježene Mitrovdanske bitke, Dan opštine Nevesinje i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske.

 

Veče uoči Mitrovdana u Domu kulture uz prigodan prateći program biće promovisana knjiga Predraga Loza "Odsudna odbrana", dragocjeno svjedočanstvo o sudbonosnim danima novembra 1992. i 1994. godine kada je sačuvana istočna Hercegovina. Više udruženja dobrovoljnih davalaca krvi i Opštinska boračka organizacija tokom najavili su veliku akciju darivanja dragocjene tečnosti.

 

Mitrovdansko molitveno sabranje počeće u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju koju će služiti episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva. U porti Sabornog hrama biće obavljen slavski obred.

 

Nakon toga planirano je polaganje cvijeća na Spomen kosturnicu na Gvozdu, Spomenik Novice Gušića i Spomenik slobode na centralnom gradskom trgu.

 

U Spomen sobi biće služen pomen poginulim borcima u Otadžbinskom ratu, a obraćanje zvaničnika biće obavljeno kod Spomenika slobode.

 

Mitrovdanske svečanosti organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje.

 

Opštinska boračka organizacija Nevesinje pozvala je porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i ostale građane da prisustvuju obilježavanju ovog značajnog istorijskog događaja i krsne slave.

 

Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, a 8. novembar je datum za koji su vezane najsvjetlije stranice istorije ovog kraja. Nevesinjcima su ostale u sjećanju mitrovdanske ofanzive iz 1992. i 1994. godine kada su pripadnici Nevesinjske brigade pokazali nesvakidašnje junaštvo i hrabrost i odbranili narod i teritoriju. Braneći svoja ognjišta tom prilikom poginula su 64 srpska borca.

 

Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijateljem Nevesinjska brigada je prva u RS odlikovana Ordenom Nemanjića.

 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA MITROVDANA

 

Nedjelja , 7. novembar

 

19:00 Dom kulture „Nebojša Glogovac“:

 

Promocija knjige ODSUDNA ODBRANA – Mitrovdanske ofanzive na istočnu Hercegovinu 1992. i 1994. godine autora Predraga Loza

 

Ponedjeljak, 8. novembar

 

09:00 Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu u Nevesinju

 

11:00 Pomen poginulim borcima i polaganje cvijeća u Spomen sobi na Gvozdu

 

11:30 Polaganje cvijeća kod Spomenika Novici Gušiću

 

11:45 Polaganje cvijeća i obraćanje zvaničnika kod Spomenika slobode na centralnom gradskom trgu

 

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: