DVODNEVNO OBILJEŽAVANJE NEVESINJSKE PUŠKE | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

DVODNEVNO OBILJEŽAVANJE NEVESINJSKE PUŠKE

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:06.07.2016.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS i Opštine Nevesinje 9. i 10. jula biće proslavljena 141. godišnjica  Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška. U okviru manifestacije  biće obilježena  još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja – Uloški ustanak iz 1882. godine i oružani otpor protiv fašizma 1941. godine u selu Drežanj.

Delegacije Opštine i Opštinske boračke organizacije  u petak ujutro kod  spomen obilježja u Kifinu Selu, Morinama, Grepku, Biogradu,  Drežnju i Trusini upaliće svijeće.

Svečana akademija biće održana u Velikoj sali opštine Nevesinje u subotu sa početkom u 20 časova.

Dolazak u Nevesinje su najavili visoki zvaničnici iz Republike Srpske i Srbije, predstavnici boračkih organizacija i brojni gosti.  Kulturno-umjetnički program je koncipiran u duhu izvornosti i tradicije sa dobro ukomponovanim istorijskim crticama i muzičkim sadržajima.

Prije svečane akademije u Gradskoj galeriji biće otvorena izložba portreta „Heroji Hercegovine“ autorke Biljane Ristić koja je na čudesan način, na kamenim pločama,  oslikala najviđenije junake Hercegovačkog ustanka.

U nedjelju, 10. jula kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima  u 10:30 časova biće služen parastos, a nakon toga će republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće.

Tokom saborovanja u Krekovima  biće priređena  takmičenja u sokolskim disciplinama: bacanje kamena s ramena, potezanje konopa i potezanje klipa.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada najvećoj svjetskoj sili - turskoj carevini.

 

Prva "Nevesinjska puška" izbila je 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, i ubrzo se proširila na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore, što je dovelo do izbijanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike istočne krize.

Rezultat ovog rata bilo je priznanje nezavisnosti Srbije i Crne Gore, te austrougarska okupacija BiH na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Druga "Nevesinjska puška", poznatija kao "Uloški ustanak", izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu, zbog donošenja takozvanog "Vojnog zakona" o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

"Nevesinjska antifašistička puška" predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: