Prečistač pitke vode na jezeru Alagovac uskoro u funkciji | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prečistač pitke vode na jezeru Alagovac uskoro u funkciji

Datum:18.11.2021.

Rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje pitke vode na jezeru Alagovac ušla je u završnu fazu. Javno preduzeće „Vodovod“ će do kraja godine uz postojeći vodovodni sistem „Udbina“ u distributivnu mrežu uključiti i „fabriku vode“ u koju je instalirana najmodernije oprema i primijenjena savremena tehnološka rješenja. Ovaj projekat vrijedan 1.549.578 evra omogućiće kontinuirano snabdijevanje stanovništva čistom i ispravnom vodom tokom čitave godine.

Rekonstrukcija prečistača izvodi se u okviru projekta „Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Republici Srpskoj“.

Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da je realizacija kasnila zato što je projekat u početku potcijenjen u i finansijskom i tehnološkom pogledu. Naglašava da je finasijska konstrukcija zaokružena sredstvima Vlade Republike Srpske, Evropske investicione banke, Opštine Nevesinje i Centra za međunarodnu saradnju i razvoj.

− Završetkom ovog projekta u Nevesinju će konačno biti riješen problem pitke vode, a potrošači će dobiti duplo napajanje – ističe Avdalović.

Vršilac dužnosti JP „Vodovod“ Slaviša Soknić kaže da je urađena kompletna rekonstrukcija postrojenja tako da će voda nakon zahvata iz akumulacije Alagovac proći sedam tehnoloških faza i nakon toga će biti distribuirana potrošačima.

Soknić podsjeća da je proteklih nekoliko godina urađeno preko 30 kilometara primarne vodovodne mreže i dodaje da je za narednu godinu planirano da se uradi potisni cjevovod od Alagovca do rezervoara Rovi u dužini od 4,25 kilometara.

−Dva nezavisna izvorišta vode i uredno snabdijevanje i u hidrološki nepovoljnim periodima godine predstavljaće pravo bogatstvo za opštinu Nevesinje – ukazuje Soknić.

Radove izvodi slovenačka firma ESOTECH iz Velenja. Predstavnik ovog preduzeća Andrej Kamenšek kaže da je završeno 99% posla i da je preostalo da se urade završna testiranja i uzorkovanje vode.

− Ugrađena je savremena oprema sa garancijom od 10 godina, a novo postrojenje će imati kapacitet od 70 litara u sekundi što je za Nevesinje više nego dovoljno – precizirao je Kamenšek.

Stari vodovodni sistem prečišćavanja vode na Alagovcu urađen je još osamdesetih godina prošlog vijeka i nije mogao zadovoljiti potrebe stanovništva Nevesinja.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: