ZAVRŠENO OBILJEŽAVANJE NEVESINJSKE PUŠKE: Počasti slavnim precima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ZAVRŠENO OBILJEŽAVANJE NEVESINJSKE PUŠKE: Počasti slavnim precima

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:11.07.2016.

Parastosom poginulim ustanicima i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje u Krekovima kod Nevesinja juče je završeno dvodnevno obilježavanje 141. godišnjice Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška. Obilježavanju su prisustvovali visoki republički zvaničnici među kojima i predsjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Nakon parastosa poginulim ustanicima koji su služili mjesni sveštenici, vijence i cvijeće na spomen obilježje srpskim junacima položili su izaslanik predsjednika RSIlija Tamindžija, ministar rada i boračko – invalidske zaštite RS Milenko Savanović, delegacije Narodne Skupštine RS, Trećeg pješadijskog RS puka, Opštine Nevesinje,  BORS -a i opštinskih boračkih organizacija.

Podsjećajući na hrabrost slavnih  predaka ministar Savanović je rekao da su ti junaci Hercegovine prvi shvatili šta znači sloboda.

On je naglasio da je ustanak u Hercegovini bio blagoslov i nadahnuće svim Srbima koji su bili pod okupacijom i dao im motivaciju i snagu da se bore za slobodu, za svoje dostojanstvo i ono što im pripada - svoj prostor.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović istakao je da se danas obilježavaju tri „nevesinjske puške“, čuvajući od zaborava tradiciju predaka koji su svojom vjerom, hrabrošću i junaštvom pokazali da iznad svega cijene slobodu.

On je rekao da je važno zajedničko okupljanje sa Vladom Republike Srpske, resornim ministarstvom, boračkom organizacijom, da bi se odala počast hrabrim hercegovačkim ustanicima koji su prije 141 godinu digli glas za vjekovnu slobodu na ovim prostorima.

Među  brojnim gostima u Krekovima bila je i Nataša Gligorić, praunuka čuvenog harambaše Pera Tunguza.

Mi smo se ovdje okupili da pokažemo da se žrtve naših predaka, njihovo herojstvo i pregnuće nikad neće zaboraviti - istakla je Gligorić.

Tokom saborovanja u Krekovima priređena su i takmičenja u sokolskim disciplinama, kao asocijacija na viteška nadmetanja slavnih predaka.

U bacanju kamena s ramena pobijedio je Boško Kovačević, a u potezanju klipa najbolji je bio Drago Zubac. Ovogodišnji pobjednik u potezanju konopa je  ekipa „Srpski Soko“.

Prigodan kulturno-umjetnički program priredili su članovi KUD-a „Nevesinje.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada velikoj svjetskoj sili – Turskoj carevini.

Prije desetak godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

  


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: