Ćirilica protjerana sa saobraćajnih tabli u zapadnoj Hercegovini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ćirilica protjerana sa saobraćajnih tabli u zapadnoj Hercegovini

Izvor: Blic | Datum:11.07.2016.

Nadležni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su ove letnje sezone u nameri da zadrže vandale podalje od saobraćajnih znakova posegnuli za nezakonitim rešenjem, odlučili su da na određenim putnim deonicima postave nove saobraćajne table ispisane isključivo latinicom.

Ova opcija učinila se kao jedino praktično rešenje s obzirom da su znakovi sa dvojezičnim natpisima već nekoliko godina unazad konstantno uništavani.

Primera radi, prošle letnje sezone u Zvirovićima, naselju u čapljinskoj opštini koje se nalazi na petlji autoputa Međugorje na koridoru Pet-Ce, dvojezične saobraćajne table nisu mogle da opstanu ni po mesec dana.

Ovo je samo jedan od primera, a više ovakvih slučajeva uništenja znakova zbog ćiriličnih natpisa, su godinama unazad beleženi i na područjima opština Čapljina i Široki Brijeg.

Na većini uništenih tabli vandali bi sve ćirilične napise prešarali sprejem.

Inače, u Pravilniku o saobraćajnim znakovima u BiH, koji je stupio na snagu još 1. januara 2007. godine, se jasno navodi da natpisi na svim saobraćajnim znakovima trebaju biti ispisani latinicom i ćirilicom.

Vandali koji su uništavali saobraćajne znakove u najvećem broju slučajeva nikada nisu pronalaženi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: