Počela kampanja ''Budi oprezan - oružje nije igračka'' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počela kampanja ''Budi oprezan - oružje nije igračka''

Izvor: Radio Trebinje | Datum:24.11.2021.

Pripadnici Policijske uprave Trebinje su, podjelom letaka na Trgu slobode, započeli kampanju "Budi oprezan - oružje nije igračka", čiji je cilj da građani budu upoznati o mogućim posljedicama nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Jelena Biberdžić, portparol Policijske uprave Trebinje istakla je da je zakonskim propisima zabranjeno korištenje oružja na javnim mjestima, ali pojedinci to i dalje čine i tako dovode u opasnost sebe i druge građane.

"Svaki ispaljeni metak može da dovede do posljedice, gubitak za pojedinca, ali i za grupu", navela je Biberdžić.

Ona je dodala da su, prema Zakonu o javnom redu i miru RS, za neovlaštenu upotrebu oružja predviđene novčane kazne od 400 do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana.

"Krivičnim zakonom RS propisana je krivična odgovornost za krivična djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i izazivanje opšte opasnosti - predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina", kazala je Biberdžić.

Ona je apelovala da građani svaku nezakonitu upotrebu vatrenog oružja prijave nadležnoj policijskoj stanici ili pozivom na besplatan broj 122.

„Učinite svoje okruženje bezbjednim. Ne dozvolite da se radost pretvori u tugu! Ne dozvoli da se smjeh pretvori u krik! Budi oprezan-oružje nije igračka“, rekla je Biberdžić.

Policijska uprava Trebinje će do 31. decembra ove godine, u okviru ove kampanje organizovati niz događaja koji imaju za cilj edukaciju građana o opasnostima upotrebe vatrenog oružja, ali i samim sankcijama koje su predviđene.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: