Vladika Grigorije: Glasajte za koga hoćete, ali nemojte nikoga mrziti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Grigorije: Glasajte za koga hoćete, ali nemojte nikoga mrziti

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:12.07.2016.

Petropavlov manastir u Petrovom polju danas proslavlja krsnu slavu. U prisustvu brojnih vjernika iz Hercegovine i Srbije, svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom.

Vladika Grigorije je istakao da praznik Svetih apostola Petra i Pavla treba da nas podsjeća na mir i toleranciju.

„Čuvajmo se ružnih riječi i ružnih djela, da ne bismo nikoga povrijedili – jer kada god nekoga povrijedimo, mi povrijeđujemo sami sebe, a kada god učinimo nekome dobro tada smo učinili najviše dobra sebi. Sveti apostoli nas uče da treba sve da istrpimo, upućujući na Gospoda koji je sve istrpio i molio se za one koji su ga razapeli“, kazao je vladika.

petrovo polje3

On je poručio da u predstojećim izborima treba da ljubimo jedni druge i da nikad ne zaboravimo – da smo svi braća a ne neprijatelji.

„Poštujte svakoga, glasajte za koga god želite, ali nemojte nikoga mrziti. Jer ćete samo tako biti ljudi. Tako je govorio blaženoupokojeni patrijarh Pavle – da volite i onoga ko vas ne voli. To je najvažnije, podsjećam vas na ovaj veliki praznik”, zaključio je vladika Grigorije.

Nakon liturgije upriličena je trpeza ljubavi.

petrovo polje2

Polazak vjernika za Pavlovu pećinu – gdje je po predanju Sveti Pavle, krijući se od rimske vlasti, pokrštavao narod – je u 17 časova i 30 minuta, ispred manastira.

Kao jedna velika porodica

Igumanija Petropavlovog manastira, Pavla kaže da je posebno srećna što je veliki broj vjernika danas prisustvovao svetoj liturgiji.

Mješetani, kaže igumanija, slavu manastira doživljavaju kao svoju – pa i tokom cijele godine manastir i okolna sela žive „kao jedna velika porodica“.

„Mi u manastiru imamo jedan određeni red i stabilan ritam što nas razlikuje od većine porodica u gradu koje žive nekim ubrzanim ritmom. Mi znamo tačno kada ustajemo, kada se molimo, kada brinemo o biljkama, dvorištu, kuvanju. Uz naš manastir se i okolina promijenila, djeca rastu uz nas, mogu da nađu utočište. Svaki dan nam mališani dolaze, igraju se. Pa i kada su bučnija, ja kažem sestrama – neka ih, bolje je da se ovdje igraju”, rekla je igumanija Pavla.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: