Sajam zapošljavanja i obrazovanja: Koja su zanimanja budućnosti u Trebinju? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sajam zapošljavanja i obrazovanja: Koja su zanimanja budućnosti u Trebinju?

Izvor: radio Trebinje | Datum:25.11.2021.

Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede u cilju unapređenja praktične nastave i njenog prilagođavanja potrebama tržišta rada, osnovni je cilj današnjeg Sajma obrazovanja i zapošljavanja koji se održava u trebinjskom Domu mladih.

Svoje djelatnosti predstavili su privredni kolektivi i ustanove, kao i dvije stručne srednje škole, a sajam je namjenjen srednjoškolcima u stručnim školama i učenicima završnih razreda osnovnih škola, koji biraju buduće zanimanje.

-Akcenat je stavljen na učenike devetih razreda osnovnih škola i njihove roditelje, kako bi se mogli upoznati sa zanimanjima koja nude srednje stručne škole - kaže direktor trebinjske Razvojne agencije Bojan Benderać.

On je naveo da je najveća potražnja na tržištu rada u Trebinju za građevinskim radnicima.

 

Gradonačelnik Mirko Ćurić je naveo da je cilj predstaviti učenicima osnovnih škola zanimanja budućnosti u Trebinju.

-Već se pokazalo da projekti sa Razvojnom agencijom Trebinja i organizacijom „Helvetas“ daju rezultate. Nabavljena je oprema za Centar srednjih škola za smjer ugosititeljsvo, kao i za Tehničku školu za operatere na CNC mašinama, a kroz ovaj projekat ćemo nabaviti i informatičku opremu za Tehničku školu, kako bi praktična nastava bila na što boljem nivou- rekao je on.

Ćurić je podsjetio da je u ovoj školskoj godini, po prvi put, bio veći interes za upis u zanatske smjerove u srednjim školama, a cilj kome treba težiti je da se upisuje što više učenika na zanimanja koja imaju budućnost na tržištu rada.

Gradonačelnik Trebinja očekuje da će na taj način veći broj mladih naći zaposlenje u svom gradu.

Nedjeljka Ilijić direktorica Centra srednjih škola navodi da su najtraženija zanimanja medicinski tehničar, a već sljedeće školske godine u ovoj školi bi mogao biti otvoren smjer za ginekološko-akušerskog tehničara, jer tog kadra nedostaje trebinjskoj bolnici.

-Traženi su i kuvari i konobari, kao i zanimanja vezana za proizvodnju i preradu hrane, poput agroproizvođača i poljopirivrednog prerađivača. Sve smo to prepoznali zahvaljujući učešću u projektu „Moja budućnost“ zajedno sa gradskom upravom i Razvojnom agencijom.  Opremili smo kabinete i učenici koja završe zanimanja vezana za ugostiteljstvo i turizam biće osposobljeni da rade posao za koji su se školovali- istakla je ona.

Ona je podsjetila da su učenici koji su prošle školske godine stekli zvanje pekar i poslastičar, uglavnom, našli posao.

 -Ovakvi sajmovi doprinose upisnoj politici u srednjim stručnim školama, jer ne želimo da obrazujemo  kadar koji će biti na birou za zapošljavanje- istakla je Ilijić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: