BOGOSLUŽENJEM I SABOROVANJEM PROSLAVLJEN PETROVDAN U LUKAVCU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

BOGOSLUŽENJEM I SABOROVANJEM PROSLAVLJEN PETROVDAN U LUKAVCU

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:13.07.2016.

Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Lukavcu  proslavila je juče krsnu slavu - Petrovdan. Nakon svete liturgije koju je služio prota Aleksa Zubac obavljen je slavski obred.

Čestitajući slavu hrama Zubac je poručio vjernicima da se okupljaju i dogovaraju, jer, kako je nagalasio, gdje je sloge tu je i sreće i napretka. On je pohvalio trud mještana oko uređenja crkve i porte, ističući da je to primjer kako se i bez velikih materijalnih sredstava, vjerom i duhovnošću mogu uraditi velika djela.

 

Nakon bogosluženja saborovanje je nastavljeno uz trpezu ljubavi, pjesmu i prijateljske razgovore.

Najstariji učesnik današnjeg saborovanja u Lukavcu Boško Grahovac  uskoro će napuniti 90 ljeta. Vitalan i razborit čestitao je krsnu slavu vjernicima, poželivši im zdravlje, sreću i napredak.

Za dobru atmosferu pobrinuli su se guslari i gangaši.

Na ovom živopisnom prostoru rasle su generacije Lukavčana koji su tragajući za boljim životom naselili sve svjetske merdijane. Ipak, zavičaj i  korjene nisu zaboravili i rado pričaju o svom selu i interesuju se za bratstvenike koji još uvijek vrijedno rade u pitomom Lukavačkom polju.

Za Petrovdan se tradicionalno održavao sabor kojem je nekad prisustvovalo i više hiljada duša. U manjem obimu slavske svečanosti se priređuju i danas, a ohrabruje što crkvenoj slavi prisustvuje sve više mladih ljudi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: