Zapošljavanje glavni problem djece poginulih boraca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zapošljavanje glavni problem djece poginulih boraca

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:13.07.2016.

Traženje nestalih, procesuiranje ratnih zločina i zapošljavanje djece poginulih boraca bile su glavne teme juče održane tribine u Nevesinju koju je organizovala Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Razgovarano je i o stambenom zbrinjavanju, posthumnim odlikovanjima i saradnji sa lokalnom zajednicom i organizacijama proisteklih i otadžbinskog rata.

Porodice nestalih su upozorile da proces traženja prate opstrukcije i politikanstvo koje se manifestuje na štetu srpskih žrtava. Iskazano je i nezadovoljstvo procesuiranjem ratnih zločina počinjenim nad Srbima iako je ponuđeno mnogo dokaza koji otkrivaju počinioce.

Na području Hercegovine u proteklom ratu nestalo je 368 lica srpske nacionalnosti i još uvijek je nepoznata sudbina 85 osoba.

Iako je na tribini razgovarano o više aktuelnih tema, većina učesnika je u prvi plan istakla problem zapošljavanja djece poginulih boraca.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije nestalih  Veljko Lazić rekao je da se posljednji akcioni plan  realizuje kroz tri komponente: samozapošljavanje, zapošljavanje kod poslodavaca i zapošljavanje djece koja nemaju odrađen pripravnički staž. Prema njegovoj ocjeni, uslovi konkursa  u značajnom broju nisu stimulisali poslodavce zbog čega će zajedno sa Zavodom za zapošljavanje  i resornim ministarstvom tražiti nova rješenja.

Lazić je najavio da će rukovodstvo Republičke organizacije nestalih tražiti od predstavnika  ministarstava i agencija na nivou Republike Srpske da dostave podatke koliko  njihovih radnika odlazi u penziju, da bi na ta mjesta zaposlili djecu poginulih boraca.

U radu tribine osim članova Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila učestvavli su i predstavnici Udruženja „Nasljeđe“.

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: