Prevencija HIV-a jedan od najznačajnijih javno-zdravstvenih prioriteta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prevencija HIV-a jedan od najznačajnijih javno-zdravstvenih prioriteta

Izvor: Radio Trebinje | Datum:01.12.2021.

U Savjetovalištu za HIV Instituta za javno zdravstvo-Regionalni centar Trebinje, posljednje tri godine, na području Istočne Hercegovine nije potvrđen ni jedan slučaj zaraze HIV virusom koji uzrokuje AIDS, potvrđeno je za Radio Trebinje.

Postoje pacijenti koji žive sa HIV-om, primaju antiretrovirusnu terapiju i vode kvalitetan život.

Julija Kralj, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo-Regionalni centar Trebinje poručuje, povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV-a, da građani vode računa i uvijek imaju u vidu preventivne mjere kojih bi se trebalo pridržavati.

„Ovdje prvenstveno mislim na zaštićen seksualni odnos i upotrebu prezervativa. Naravno, sve osobe koje imaju bilo kakvu sumnju trebalo bi da dođu u naše savjetovalište u Regionalni centar Trebinje“, navela je ona.

Ona dodaje da se posljednjih godina broj novoinficiranih u populaciji odraslih smanjio, za 30 odsto, a u populaciji djece za oko 50 odsto.

„Međutim, iako se broj novoinficiranih smanjuje, prevencija HIV-a je i dalje jedan od najznačajnijih javno-zdravstvenih prioriteta. HIV infekcija se ne može izliječiti ali postoje efikasni anti retrovirusni lijekovi koji kontrolišu virus i doprinose prevenciji prenosa“, ističe za Radio Trebinje Julija Kralj.

U Republici Srpskoj je do sada registrovana 151 osoba oboljela od HIV-a, a od posljedice ove bolesti umrlo je 28 osoba.

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Banjaluka trenutno se liječi 69 pacijenata, novooboljelih u ovoj godini je 18, a jedan pacijent je preminuo od AIDS-a.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: