Grad Trebinje i dalje bez zvaničnog suvenira | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Grad Trebinje i dalje bez zvaničnog suvenira

Izvor: Radio Trebinje | Datum:02.12.2021.

Komisija za izbor zvaničnog suvenira Grada Trebinja utvrdila je na današnjem sastanku da nijedan od sedam prijedloga, pristiglih na javni konkurs koji je raspisala Turistička organizacija grada Trebinja, ne zadovoljava tražene kriterijume reprezentativnosti i autentičnosti.

Predsjednik Komisije Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, naveo je da je na konkurs, koji je raspisan 7. oktobra, stiglo sedam prijedloga, čijih je pet autora iz Trebinja i dva iz Banjaluke.

“Javni konkurs trajao je 45 dana, sedmočlana komisija je konstatovala da kvalitet predloženih suvenira, odnosno njihova idejna rješenja nisu zadovoljavajući, kao što je to bilo i na prethodnom javnom pozivu, raspisanom 2017. godine. Pozitivno smo iznenađeni prijedlozima učenika Centra srednjih škola, smjer turistički tehničar, koji su kroz praktičnu nastavu dostavili dva kreativna rješenja, što nam govori da mladi ljudi našem gradu mogu mnogo ponuditi. Dva zanimljiva prijedloga poslalo nam je Udruženje žena “Vasila” iz našeg grada, čiji se članovi bave izradom tradicionalnih rukovotvorina – ta rješenja ne ispunjavaju uslove za zvanični suvenir, ali se itekako mogu iskoristiti za obogaćivanje naše turističke ponude, odnosno očuvanje našeg bogatog kulturnoistorijskog nasljeđa i tradicije”, pojasnio je Bošković.

On je dodao da će uskoro biti upriličen prijem u gradskoj upravi za učenike i profesore Centra srednjih škola Trebinje, kao i članove Udruženja žena “Vasila”, u cilju javne podrške njihovom trudu i iskazanoj kreativnosti u izradi potencijalnog gradskog suvenira.

Članovi Komisije su se tokom kvalitetne diskusije saglasili da naredni javni poziv budućim predlagačima zvaničnog suvenira grada mora pružiti jasne smjernice u kreativnom stvaranju.

“Naš zajednički stav je da naredni javni konkurs treba da sadrži osnovne parametre za zvanični gradski souvenir, kao kvalitetne smjernice budućnim predlagačima. U tom smislu, uskoro ćemo organizovati tematski sastanak, na kojem će učestvovati predstavnici gradske uprave, Turističke organizacije Grada Trebinja, Akademije likovnih umjetnosti, Muzeja Hercegovine, obrazovnih institucija i naših udruženja u regionu i dijaspori, kako bi se došlo do najboljih rješenja”, navodi Bošković.

U radu Komisije za izbor zvaničnog suvenira Grada Trebinja učestvovali su predstavnici gradske uprave, Turističke organizacije Grada Trebinja, Muzeja Hercegovine, Akademije likovnih umjetnosti i medija.

Podsjetimo, javnim konkursom za izradu zvaničnog suvenira našeg grada, traženo je da dostavljeni prijedlozi budu odraz tradicije, kulturno-istorijske i materijalne baštine te da izražavaju autentične prirodne i turističke vrijednosti, kao i atraktivnosti Trebinja, a na konkursu su mogli da učestvuju sva pravna i fizička lica.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: