Bolnica Trebinje:Izvršen operativni zahvat intramodularne fiksacije kod transtrohaternog preloma proksimalnog dijela butne kosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bolnica Trebinje:Izvršen operativni zahvat intramodularne fiksacije kod transtrohaternog preloma proksimalnog dijela butne kosti

Izvor: Herceg RTV | Datum:02.12.2021.

JZU Bolnica Trebinje prva je zdravstvena ustanova, sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, u kojoj je juče izvršen operativni zahvat intramodularne fiksacije kod transtrohaternog preloma proksimalnog dijela butne kosti.

Operativni zahvat je izvršen zahvaljujući našem dr Draganu Miloševiću i njegovom poznanstvu sa dr Brankom Stankovićem, specijalistom ortopedije i traumatologije iz Valjeva, a koji je turistički boravio u našem gradu, te se odazvao na poziv kako bi u našoj Ustanovi izvršena ova operacija, a koja se inače radi samo u kliničkim centrima.

Naravno, ovaj operativni zahvat nije bio izvodiv bez učešća naših dr Petre Paovice, specijaliste anesteziologije i reanimatologije, kao i anestetičara Slaviše Mucovića i instrumentarke Milice Ninković. Zahvaljujući ovom timu, naša sugrađanka (1951. god.) nije morala otputovati u UKC Banja Luka i sada se već uspješno oporavlja.

Fiksacija rađena na proksimalnom, to jeste gornjem dijelu, butne kosti najčešće se koristi za aplikaciju fiksatora, u ovom slučaju proximal super naila, kod preloma koji se nalaze u intertrohanternoj regiji.

Intramodularna fiksacija koristi se za aplikaciju fiksatora u medulu, odnosno unutar kosti, pri čemu se kost stabilizuje određenim šrafovima i sačuvaju se svi njeni dijelovi, dakle ne dolazi do odstranjivanja niti jednog fragmenta kosti. Ugrađivanjem implantata fiksira se sama kost, tj. dovodi se u anatomsku poziciju, što pacijentu omogućava brzu aktivaciju.

Sama operativna procedura se radi uz vrlo male rezove, 2-3 cm, dakle radi se o minimalno invazivnoj hirurškoj metodi. Pacijent se u principu, a sve u zavisnosti od samog preloma i procjene hirurga, već sutradan počinje podizati i oslanjati na noge.

Ovakva procedura je jako dobra iz razloga što se dosta brzo radi, a posebno kada je ljekarski tim uigran, ne iziskuje mnogo ljudi i radi se sa jako kvalitetnim titanijumskim materijalima. Osim toga, sam oporavak pacijenta je mnogo brži, samo zarastanje rane je mnogo brže i u principu se smanjuje mogućnost nastanka određenih komplikacija, poput infekcija koje mogu da uđu kroz kožu itd.

Ova procedura se upotrebljava kod preloma koji imaju tendenciju zarastanja, za razliku od preloma vrata butne kosti, koji ne zarasta i za koji je potrebna zamjena kosti, odnosno ugradnja proteze.

Nastojaćemo, i u narednom periodu, da našim pacijentima pružimo visoko kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i njegu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: