Kreativnost ne priznaje ograničenja: Izložba rukotvorina osoba sa invaliditetom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kreativnost ne priznaje ograničenja: Izložba rukotvorina osoba sa invaliditetom

Izvor: Radio Trebinje | Datum:03.12.2021.

Centar za koordinaciju i podršku invalidnim licima Istočne Hercegovine danas je u Kulturnom centru, programom pod nazivom “I mi smo tu”, obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

U okviru obilježavanja prikazan je promotivni spot o pozitivnim pričama o zapošljavanju mladih osoba sa invaliditetom koje su zaposleni u Hercegovini i otvorena prodajna izložba kreativnih radova članova Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” Trebinje.

Branimir Tamindžija, predsjednik Centra je istakao da je cilj izložbe i prikazivanja reportaže da se pokaže da osobe sa invaliditetom mogu biti jednako kreativne i radno sposobne, te da njihova uloga u društvu nije samo da pasivno čekaju na tuđu pomoć, već da i oni mogu kvalitetno raditi.

„Najbolji način integracije lica sa invaliditetom u društvo je zapošljavanje. U Republici Srpskoj postoji dobar zakon i Fonda za podršku i zapošljavanje invalida, ali je evidentno da nemamo razvijeno inkluzivno tržište rada koje bi išlo u susret potrebama ovih osoba, bez isključivog gledanja na komercijalnu dobit“, naveo je Tamindžija.

Milica Ijačić, osoba sa invaliditetom, koja je zaposlena u Elektroprivredi RS i odbornik je u Skupštini grada, je rekla da ovaj mini sajam i izloženi radovi najrječitije govore da su ljudi sa invaliditetom jednako vrijedni pažnje i sposobni za rad, kao i drugi koji nemaju takve oblike nedostatka.

„Najvažnija stvar za nas je zapošljavanje, jer smo time riješili našu egzistenciju, da plaćamo porez, da obezbijedimo hranu, lijekove i sve što nam je potrebno da ne tražimo od socijalnih službi i države. Mnogo smo lojalniji svojim poslodavcima i dosta posvećeni poslu, jer imamo zahvalnost i strah, pošto obično dugo čekamo posao“, istakla je Ijačić.

 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da gradska uprava pruža punu podršku i učestvuje na raznim projektima za ove kategorije u saradnji sa ostalim organizacijama na području grada i Hercegovine.

„Sve sa ciljem da bi poboljšali uslove života osoba sa invaliditetom i u narednom periodu u budžetu grada i svim institucijama čiji je osnivač grad ili RS, ćemo nastojati da damo maksimalnu pažnju ovimosobama“, kazao je Ćurić.

Branka Škoro, psiholog u Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Sunce nam je zajedničko” je rekla da su sa radošću prihvatili poziv da učestvuju u ovom programu.

„Cijele godine naši korisnici su vrijedno radili na svojim kreativnim radovima tehnika dekupaž, izrada mozaika, razne figure od gline... Izuzetno su bili vrijedni i kreativni, što je bitno za njihov razvoj. Djeca su jako ushićena, vole da vide kad se neko oduševi njihovim radovima. Kupovinom izloženih rukotovrina daju doprinos boljem sociajlnom položaju ovih osoba“, navela je Škoro.

 

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom se provodi u okviru kampanje “Invaliditet me ne određuje” projekta „Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom“ koje provodi Karitas BiH, afinansira Evropska unija.

Centar za koordinaciju i podršku invalidnim licima Istočne Hercegovine okuplja 14 udruženja sa područja istočne Hercegovine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: