RUSI U HERCEGOVINI GRADE NAJVEĆU SOLARNU ELEKTRANU NA BALKANU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

RUSI U HERCEGOVINI GRADE NAJVEĆU SOLARNU ELEKTRANU NA BALKANU

Izvor: TOP PORTAL | Datum:03.12.2021.

Vlada Republike Srpske juče je dala koncesiju za izgradnju solarne elektrane u Nevesinju čiji su investitori Rusi, a izvori Top Portala, upućeni u pregovore o investiciji, tvrde da će se u ovom hercegovačkom mjestu graditi najveća solarna elektrana na Balkanu.

Vlada je dala koncesiju za izgradnju elektrane instalisane snage 60 megavata, a to je, navode upućeni u cijeli projekat, tek prvi korak za izgradnju elektrane od 300 ili čak 500 megavata. Navodno je plan da se gradi elektrana od 500 megavat, ali da je taj kapicitet upitan zbog jačine dalekovoda koji bi prihvatao tu količinu energije.

Elektrana će se graditi uz magistralni put Nevesinje-Gacko u naselju Batkovići na lokaciji Kovačica.

 


”Na osnovu takse po proizvedenom kilovat času od ovoga projekta imaćemo od milion godišnje u budžetu. Ima još zainteresovanih investitora za solarne parkove. Prije nekoliko dana bilu su ovđe ozbiljni ljudi iz Njemačke. U najboljem interesu naše opštine je da ih bude što više”, kaže Avdalović.

On navodi da nemaju namjeru da daju zemlju koja se obrađuje, ali da se za elektrane daje krš i zapušteno zemljište i da će za takve projekte Opština uvijek dati pozitivno mišljenje Vladi.

”Trenutno se radi Vjetropark Grebak i HE Dabar. U planu je i Vjetropark Trusima i više solarnih parkova”, dodaje Avadlović.

Kada svi ovi projekti budu u pogonu budžet opštine Nevesinje mogao bi imati godišnji priliv i više od tri miliona maraka.

Ako se sve najave ostvare, Nevesinje će, kaže načelnik, biti među najrazvijenijim opštinama.

Avdalović je izrazio zahvalnost srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i svima koji su učinili da Nevesinje dobije ovako značajne energetske projekte.

”Dodik je tokom razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pomenuo ovu značajnu investiciju za Nevesinje. Nevesinje posljednjih godina, zahvaljujući energetskom sektoru i ulaganjima u energetiku ima veliku šansu da pređe u red razvijenih opština”, rekao je Avdalović.

Avdalović smatra da je Nevesinje izabrano za ovaj projekat zato što ima dobre uslove, Hercegovina ima veliki broj sunčanih dana, a sistem hlađenja i grijanja solarnih panela je jako dobar u Nevesinju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: