Manastir Zavala proslavio krsnu slavu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Manastir Zavala proslavio krsnu slavu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:04.12.2021.

Manastir Zavala danas je proslavio krsnu slavu - Vavedenje Presvete Bogorodice.

Svetu liturgiju u ovom hrišćanskom saborištu služili su vladika zapadno-američki Maksim, iguman manastira Vasilije zajedno sa bratstvom i sestrinstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke.

Vladika Maksim je kazao da sve od samog rođenja svete Bogorodice, preko današnjeg praznika Vavedenja do Blagovijesti, čini je jedinstvenim likom u istoriji  ljudskog roda.

"Istovremeno jedinstvenom od postanka svijeta. Sa ličnošću Bogorodice vidimo da je ljudski rod imao šta da prinese Gospodu uprkos grijehu i padu. Mi kao ljudi možemo da donekle proniknemo u tajnu njene ličnosti i činimo to najviše proslavljajući je i služeći je. Nije čudno što je ovaj praznik okićen himnama i pjesmama majci Božjoj. Njeno uvođenje u hram je istovremeno uvođenje i nas u mjesto susreta",, besjedio je vladika Maksim.

Iguman Vasilije je čestitajući svim sabranim ljudima ali i svim vjernicima današnji veliki praznik, kazao da je zahvalan vladici Dimitriju što je sinoć služio svetu službu i uveo nas u današnji praznik, a da je izuzetno srećan što je danas sa nama episkop Maksim.

Veliki broj hrišćana se danas pričestio nakon prve sedmice posta.

Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je učestvovao u lomljenju slavskog kolača, nakon koga je upriličena trpeza ljubavi.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: