Zajedno do kvalitetnije brige o djeci iz ranjivih grupa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zajedno do kvalitetnije brige o djeci iz ranjivih grupa

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.12.2021.

Predstavnici Grada Trebinja potpisali su Protokol o postupanju i saradnji nadležnih institucija i organizacija s ciljem unapređenja multisektorskog pristupa socijalne zaštite i inkluzije uvođenjem referalnog mehanizma.

Ukupna vrijednost projekta je oko 100 hiljada maraka od čega je učešće Grada Trebinja oko 30 hiljada maraka.

Prema riječima Jasmine Babić, UNICEF konsultanta za socijalnu zaštitu, značaj protokola je zvanično uređenje protoka informacija između različitih ustanova kada su u pitanju djeca iz ranjivih grupa, djeca sa poteškoćama u razvoju i djeca iz porodica u riziku.

„Cilj je da se djeca koja su u fokusu UNICEF-a, bilo kakvi njihovi problemi, rizici detektuju, da se što prije reaguje, da se kroz već postojeće usluge ali i nove koje uvodimo, pokušaju umanjiti ili otkloniti dugoročni problemi. Kada se ne reaguje na vrijeme, znamo koliko mogu eskalirati“, kazala je Babić.

UNICEF podržava i edukaciju i opremanje kao i standardizaciju Centra za rani rast i razvoj, koji će funkcionisati u okviru JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Naša radost“ Trebinje.

 

Janja Ćapin, direktor ove vaspitne ustanove je objasnila da je vrtić uključen u projekat s ciljem da se detektuju djeca sa poteškoćama u razvoju u najranijem uzrastu.

„Vrtić je mjesto sa najviše djece uzrasta od godinu do šest godina i kao takvo je mjesto gdje će se najranije detektovati i izrađivati individualni program rada za djecu sa poteškoćama u razvoju“, kazala je ona.

Podsjetila je da je dječiji vrtić već prošao prvu edukaciju a 22 vaspitača i stručna saradnika su obučeni kroz različite primjene skala kako bi otkrili probleme na vrijeme.

„Potpisivanje protokola doprinosi tome da će osoblje imati mogućnost da se dodatno obuči, specijalizuje za ovaj problem a treba naglasiti, nisu u program uključena samo djeca iz vrtića, već i djeca iz regije koja ne pohađaju vrtić će imati mogućnost da se testiraju, da se vidi da li imaju poteškoća u razvoju i na osnovu toga da im se pomogne“, dodala je Ćapin.

 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da je ukupno 17 potpisnika danas potpisalo protokol kako bi se problemi objedinili i tako rješavali. 

„Ne možemo reći da je bio slučaj u Trebinju da se u prethodnom periodu napravio neki propust zbog nesaradnje između institucija ali smatramo da će potpisivanjem ovog protokola sve biti na dosta većem nivou, pogotovo što su se mjesečno sastajali konstantno. Cilj je da se projekat realizuje kako je i zamišljeno u toku tri godine i izuzetno je važan. Očekujemo i operativne grupe koje će posebno da rade na nekim problemima“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

Potpisnici protokola su: Centar za socijalni rad, Dom zdravlja Trebinje, Bolnica Trebinje, JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Naša radost“ Trebinje, OŠ J. J. Zmaj, OŠ Vuka Karadžić, OŠ Vasilije Ostroški, Osnovna muzička škola Trebinje, Gimnazija „Jovan Dučić“, Centar srednjih škola, Tehnička škola, Srednja muzička škola Trebinje, Policijska stanica Trebinje, Okružni sud Trebinje, Udruženje građana „Nada“ Trebinje, Udruženje roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju „Sunce nam je zajedničko“ Trebinje i GO „Crveni krst“ Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: