ĆURIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI U BEOGRADU – Dučić pokazao da se djelima treba dokazivati | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ĆURIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI U BEOGRADU – Dučić pokazao da se djelima treba dokazivati

Izvor: Rejting.info | Datum:09.12.2021.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je danas u Beogradu prisustvovao Svečanoj akademiji povodom 150 godina od rođenja Jovana Dučića, rekao je da je važno slijediti Dučićev put, a da ono što je Dučić učinio kao pjesnik i diplomata treba da bude poruka svima da se djelima dokazuju.

“Poruka je da ovu atmosferu prevaziđemo, da svi zasučemo rukave, da sve može kada se hoće i da zajedno možemo dosta više”, izjavio je Ćurić novinarima iz Republike Srpske.

On je ocijenio da obilježavanje Dučićevog jubileja u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti ima veliki značaj za Trebinje, koje se nizom manifestacija odužilo slavnom sugrađaninu.

“Bez obzira na pandemiju mi smo obilježili i Dučićev dan i Dučićeve dane poezije”, rekao je Ćurić.

Profesor Jovan Delić rekao je da je velikan srpske poezije Jovan Dučić “težnju ka savršenstvu doveo do savršenstva” i da je jedan od vodećih srpskih pjesnika uopšte.

“On je bio strog prema sebi. Sve što je napravio i napisao zlata vredi, a naročito njegova poezija, mada i antropološki eseji. `Jutra sa Leutara` i `Blago cara Radovana` se pokazuju danas kao izuzetno važni. Tako da je on na vrhu naše esejistike i naše poezije”, rekao je Delić.

Delić je jedan od učesnika dvodnevnog naučnog skupa “Jovan Dučić – pesnik i diplomata”, koji je nakon Svečane akademije počeo danas u Beogradu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: