Donacija Vlade Češke porodici osobe sa invaliditetom: Mašine za lakšu obradu zemljišta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Donacija Vlade Češke porodici osobe sa invaliditetom: Mašine za lakšu obradu zemljišta

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.12.2021.

U okviru projekta „Moj posao“, koga finansira Vlada Češke, u Trebinju je danas uručena donacija porodici osobe sa invaliditetom.

Porodica Vasilija i Miodraga Šišića, koji se bave poljoprivredom, dobila je motokultivator i trimer, mašine koje će im mnogo značiti u daljem radu.

Vasilije Šišić ističe da će im sada biti olakšan rad u voćnjaku i vinogradu i na jednostavniji način će obrađivati zemljište sa koga ubiraju plodove koje poslije prodaju.

„Puno će nam sada biti lakše sa ovim mašinama. Ja i sin ćemo zajedno raditi, on je zainteresovan, nadam se da ćemo uspjeti i da proširimo proizvodnju“, kaže Vasilije Šišić.

Mijat Šarović, savjetnik na ovom projektu za Trebinje, ističe da se projekat implementira u osam gradova BiH, a jedan od njih je Trebinje.

„Osnovni cilj projekta je stvaranje preduslova za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, primarno osoba sa intelektualnim poteškoćama. Projekat traje nešto više od godinu dana i tokom tog perioda je za ove kategorije obezbijeđeno nekoliko vrsta pomoći i podrške. Jedna od njih se odnosi na ostvarivanje dobiti, tj. da se osobama sa intelektualnim poteškoćama i njihovim porodicama obezbijedi odgovarajuća oprema kako bi pokrenuli neki posao i ostvarili dobit“, pojašnjava Šarović.

Ističe da su, osim ove donacije, ranije dodijeljenje još dvije  – jednoj porodici je obezbijeđena oprema za pravljenje kolača, a jedna osoba sa invaliditetom je dobila tri trotineta koji služe za iznajmljivanje.

„Ukupna vrijednost ovih donacija je 6 000 maraka, za svaku po 2. 000, a sveobuhvatna pomoć za ovu godinu u okviru ovog projekta je 10 000“, kaže on.

Šarović dodaje da ovaj projekat ima nekoliko faza, a jedna od njih je i podrška pri zapošljavanju osoba sa intelektualnim poteškoćama na otvorenom tržištu.

„Cilj je pružiti podršku osobi sa intelektualnim poteškoćama da u saradnji sa savjetnikom i ostalim partnerima u zajednici, nađu način kako da dođu do nekog posla na otvorenom tržištu, posredstvom mapiranja potencijalnih poslodavaca te uvezivanja sa poslovdacima“, kaže on.

Navodi da u Trebinju ima nekoliko pozitivnih primjera gdje su poslodavci zaposlili osobe sa invaliditetom i one adekvatno obavljaju svoj posao.

Projektom je predviđeno i pružanje pomoći  i podrške ovim kategorijama kroz obezbjeđivanje stažiranja.

„Trenutno su dvije osobe sa invaliditetom na ovakvoj obuci. Oni imaju i određenu nadoknadu za posao koji obavljaju, a nju finansira donator. Trudićemo se da dođe i do reforme obrazovanja naročito u srednjim školama, u smislu da se primjenjuje češki model, koji se pokazao veoma efikasnim za ove kategorije stanovništva, a on podrazumijeva učenje osnovnih odlika pravog radnika, od toga da je neophodno na vrijeme dolaziti na posao do odnosa prema klijentima“, kaže Šarović.

Projekat „Moj posao“ realizuje se još u Zenici, Brčkom, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Bihaću i Vitezu. Nosioci projekta su  organizacija „Ljudi u potrebi-PIN“, a partneri su Udruženje građana „Nešto više“,  „ProReha“ i „Sumero“.

 Ovaj projekat će biti nastavljen i naredne godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: