Strani mediji: Trebinje najpoželjniji svjetski grad za život penzionera | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Strani mediji: Trebinje najpoželjniji svjetski grad za život penzionera

Izvor: Fosus online | Datum:23.12.2021.

248.000 njemačkih penzionera su već okrenuli leđa Njemačkoj. Njihov broj je u stalnom porastu. 2015. godine ih je bilo 229.000, a krajem prošlog vijeka svega 152.000. Po pravilu oni primaju svoju penziju bez obzira na mjesto stanovanja.

Izuzeci postoje samo onda ako žele živjeti izvan EU u penzionerskom dobu, a tokom radnog vijeka su već radili u inostranstvu. U tom slučaju za njihovu penziju važe samo godine doprinosa u Njemačkoj, dakle mogući su eventualni odbici.

Najbolje mjesto za treće doba je potpuno individualna odluka. Sa ovim rangiranjem, mi pokušavamo da vam to olakšamo. U tu svrhu smo . na osnovu podataka sa internet strane za poređenje Numbeo – međusobno uporedili 575 gradova širom svijeta.
Pri tome su u obzir uzeti sledeći faktori:
• Kolika je visina prosječne stanarine u gradu u poređenju sa Berlinom?
• Koliki su ostali životni troškovi u poređenju sa Berlinom?
• Kakav je kvalitet zdravstvene zaštite na licu mjesta prema mišljenju stranaca koji tamo žive?
• Koliko je dobra bezbjednosna situacija prema mišljenju stranaca koji tamo žive?
• Kakva je klima?
• Koliko brzo i bez stresa možete da se krećete gradom sa sopstvenim vozilom ili javnim prevozom?
• Kakvo je stanje po pitanju zagađenja okoline, posebno po pitanju kvaliteta vazduha?

U svakoj kategoriji, grad je mogao maksimalno ostvariti 100 bodova. Iz konačnog rezultata smo izbacili sve gradove koji nisu postigli najmanje 25 bodova u svakoj kategoriji, jer šta vam vrijede najljepše plaže, ako su stanarine nedostižno vioske? Ili nevjerovatno niski životni troškovi, ako vas vazduh čini bolesnim?

Osim toga, kategorije su imale posebne težine, pri čemu stanarine, troškovi života i zdravstvena zaštita donose najviše bodova. I na kraju, svaka država se pojavljuje samo jednom na listi sa svojim najboljim gradom.

Prije nego pročitate kojih je najboljih 10, još jedno ograničenje. Predloženi gradovi su najbolji samo prema prethodno navedenim kriterijima. Ono što nismo mogli procijeniti je društveni život u gradu, koji jezici se tamo govore i pod kojim uslovima njemački penzioneri mogu tamo dobiti vizu. Osim toga nisu uvrštene nikakve lične prednosti. Možda većina voli vremenske prilike na Karibima, ali vi više volite da je svježe – onda jednostavno preskočite taj grad.
1. Trebinje, Bosna i Hercegovina – 81,9 bodova
Ove godine Trebinje je potisnulo prošlogodišnjeg pobjednika Batumi iz Gruzije – jer za Batumi više nemamo dovoljno dostupnih podataka. Ipak, Trebinje se i samo poboljšalo za dodatnih 1,1 bodova.
Grad na krajnjem jugu Bosne i onoliko blizu mora koliko je to moguće u ovoj državi. Ovdje živi svega oko 30.000 stanovnika. To je ubjedljivo najmanje mjesto koje je uspjelo doći na ovu listu. Grad je posebno interesantan u istorijskom smislu: katolička katedrala, srpska pravoslavna crkva i džamija jasno pokazuju promjenjivu populaciju Trebinja tokom vremena. Iz Frankfurta vam je potrebno oko dva sata leta za nekih 1100 kilometara.
Trebinje je uspjelo u tri kategorije osvojiti prvo mjesto među svim ostalim svjetskim gradovima. Dobar saobraćajni sistem je na trećem mjestu u svijetu, niska stopa kriminala, kao i indeks zagađenosti okoline, koji se odnosi i na čistoću i kvalitet vazduha nalaze se na 10. mjestu. Klima je mediteranska, mjesečni izdaci su za nekih 70 procenata niži u odnosu na Berlin. Trebinje je dobilo lošu ocjenu samo u jednoj kategoriji: zdravstveni sistem malog grada je ispod prosjeka u odnosu na poređenje sa ostalim gradovima u svijetu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: