PREBILOVCI: 75 GODINA ŽIVOTA I SJEĆANJA (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PREBILOVCI: 75 GODINA ŽIVOTA I SJEĆANJA (VIDEO)

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:10.08.2016.

U Prebilovcima kod Čapljine u subotu je, u prisustvu velikog broja ljudi, služena liturgija i dat pomen za 4.000 Srba iz Prebilovaca i Donje Hercegovine koji su ubijeni i bačeni u jame pre 75 godina.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima je sagrađen na mestu Spomen-kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. U junu 1992. godine hrvatska vojska minirala je Spomen-kosturnicu.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. ubijeno 85 odsto življa, mahom žena, dece i staraca. Oni su, prema svedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Od ukupno hiljadu stanovnika, samo 6. avgusta 1941. godine ubijeno ih je 850, od kojih 600 žena i dece. Ustaše su ubijene ili žive Srbe bacali u krašku jamu. U Prebilovcima su tada ubijene 52 porodice, a 36 ognjišta je ugašeno. Stradanje su preživela samo 172 stanovnika.

Ovo mesto je spaljeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS-a i HVO-a, pod komandom generala Janka Bobetka upali u selo.

POGLEDAJTE EMISIJU:Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: