Radnici NP '' Sutjeska'' stupili u generalni štrajk | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Radnici NP '' Sutjeska'' stupili u generalni štrajk

Izvor: Radio Foca | Datum:29.12.2021.

Radnici Nacionalnog parka „Sutjeska“ stupili su danas u generalnu obustavu rada sa zahtjevom za isplatu zaostalih plata i neisplaćenih razlika za više plata iz prošle i ove godine. Još jednom su zatražili hitan sastanak sa resornim ministrom Srebrenkom Golić kako bi pronašli najbolje moguće rješenje za dalje funkcionisanje NP „Sutjeska“.

U Štrajkačkom odboru navode da su nakon sastanka sa Upravnim odborom i direktorom NP „Sutjeska“ održanom u četvrtak 23. decembra, odgodili štrajk jer su dobili čvrsto obećanje da će iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske biti uplaćeno 250.000 KM na račun JU NP „Sutjeska“, čime bi do 25. decembra bio ispunjen prvi zahtjev o isplati dvije plate u punom iznosu, za septembar i oktobar ove godine.

 

Kažu da su zbog procedure prebacivanja sredstava iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske na račun JU NP „Sutjeska“ imali razumijevanje da će transfer novca biti izvršen do ponedjeljka, 28. decembra.

 

Pošto im do početka radnog vremena plate nisu isplaćene kako je dogovoreno, jutros su odlučili da počnu s generalnom obustavom rada.

 

 

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za Radio Foču potvrdili su da su sredstva iz Kompenzacionog fonda Srpske doznačena NP „Sutjeska“, te da je u toku isplata zaostalih plata.

 

Da je novac danas uplaćen na račun NP „Sutjeska“ pisanim putem potvrdio je i direktor Nacionalnog parka Aleksandar Kovač, dok je u telefonskom razgovoru za Radio Foču rekao da je u toku isplata plata radnicima.

 

I pored toga u Štrajkačkom odboru kategorični – obustava rada se nastavlja.

 

-Radnicima su počele da pristižu obavještenja iz banaka da su uplaćene dvije plate. To ne rješava naš status i pitanja koja smo uputili resornom ministarstvu. Stupili smo u štrajk i dok ne budu ispunili naše zahtjeve ne odustajemo od obustave rada. Jedan od glavnih ciljeva nam je sastanak sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić-istakao je predsjednik Štrajkačkog odbora Dragan Radović.

 

Radović je naglasio da pored isplate zaostalih dugovanja prema radnicima od nadležnih institucija zahtijevaju i rješavanje ostalih finansijskih problema sa kojima se NP „Sutjeska“ susreće.

 

 

-Već imamo oko milion maraka sudskih tužbi, a budžet Nacionalnog parka je 1.080.000 KM. To znači da bi naredne godine morali da radimo samo da bi se isplatila potraživanja dobavljača i izvođača radova koji tuže preduzeće. Mi ne štrajkujemo ni za juče, ni za danas, već za sutra. U pitanju je naša egzistencija za dogodine. Nećemo moći da dobijemo ni jedva dvije plate ako država ne popravi anomalije u Nacionalnom parku, kojih je mnogo-rekao je Radović.

 

Pismenim putem, direktor NP „Sutjeska“ Aleksandar Kovač saopštio nam je da je resorni ministar Srebrenka Golić voljna da razgovara sa predstavnicima radnika Nacionanog parka, te da će to učiniti nakon januarskih praznika.

 

Generalnim štrajkom radnici NP „Sutjeska“ zaprijetili su sredinom decembra, kada su jednočasovnom obustavom rada od nadležnih zatražili rješavanje finansijskih problema u toj ustanovi i isplatu plata.

 

Štrajkački odbor zahtijeva da se radnicima isplati puni iznos novembarske plate iz 2021. godine i plate za februar 2020. godine, razlika u isplaćenim platama za januar i april iz 2020, te januar 2021. godine.

 

Traže i da se svim zaposlenim obračuna i isplati razlika neisplaćene plate za april, maj i jun 2021. godine.

 

Od nadležnih zahtijevaju i primjenu zakona o platama u javnim službama, retroaktivnu isplatu plata koje nisu isplaćene u skladu sa tim zakonom, zakonsko usaglašavanje platnih koeficijenata radnika svih stručnih sprema, te primjenu odluke Vlade Republike Srpske o povećanju plata iz januara 2020. i juna 2021. godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: