KONJSKIM TRKAMA ZAVRŠENA 141. NEVESINJSKA OLIMPIJADA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

KONJSKIM TRKAMA ZAVRŠENA 141. NEVESINJSKA OLIMPIJADA

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:15.08.2016.

Tradicionalnim konjskim trkama i viteškim disciplinama  na Bratačkom lugu kod Nevesinja završena je 141. Nevesinjska olimpijada. Tokom osam avgustovskih dana u 50 disciplina nastupilo je preko 1000 sportista iz čitavog regiona. Oni najbolji osvojili su medalje i vrijedne novčane nagrade. Organizator Olimpijade je opština Nevesinje uz podršku brojnih sponzora.

Kao i ranijih godina najveće interesovanje vladalo je za konjske trke koje su više od jednog vijeka prepoznatljivo obilježje Nevesinjske olimpijade. 

Oko 8.000 gledalaca na Bratačkom lugu imalo je priliku da prati četiri galoperske trke u kojima je učestvovalo 17 grla. Najuzbudljivije je bilo u trci punokrvnih konja, a na kraju se radovala prošlogodišnja pobjednica Sumija Dedović Halač iz Ilidže. Njeno grlo Marmaris zaslužilo je najvredniju novčanu nagradu od 4.000 KM. Drugo mjesto zauzeo je Silni Vuk Sava Pušice iz Prijepolja, a treće Peridot Dražena Dunđera iz Bileće.

U trci arapskih konja  trijumfovao je Singlav  legendarnog olimpijca Jefta Mučibabića iz Gacka koji i u osmoj deceniji dolazi na bratačke ravne bare. Drugu nagradu zaslužio je Malbrok Radovana Dunđera, a treću Gazal Nihada Peljta iz Sarajeva.

Trka mješanaca nije privukla interesovanje vlasnika, pa su se na startu pojavila samo dva grla. Rubin Mijata Cvijetića iz Rogatice bio je brži od Zvjezdane Jefta Mučibabića.

I u trci bosansko-brskih konja prva nagrada je otišla u Rogaticu pošto je grlo  Branislava Vučaka prvo prošlo kroz cilj. Preostale dvije stepenice pobjedničkog postolja zauzeli su Nevesinjci Milutin Kljakić i Đorđo Laketa.

Ukupan fond nagrada za četiri galoperske trke iznosio je 18.500 KM.

Od ostalih disciplina održanih danas na Bratačkom lugu najviše pažnje privlačilo je potezanje konopa.Raspored medalja ostao je kao i prošle godine.Oko pobjednika nije bilo dileme pošto je  ekipa „Džimi trans“ iz Prigrevice demonstrirala zadivljuuću snagu. Drugo mjesto zauzeli su Krajiški Vitezovi, a treće domaća ekipa Srpski Soko.

Tradicionalne i viteške discipline  protekle su uz učešće velikog broja takmičara. I mladi i stari željeli su da pokažu snagu, spretnost i sportsko umijeće, ali i da osvoje primamljive nagrade organizatora.

Radovan Grozdanić iz Danilovgrada bio je posebno inspirisan za nadmetanje pa je osvojio tri medalje. U skoku u dalj nije ponovio prošlogodišnji rezultat, ali mu je i 3,24 m bilo dovoljno da porazi Nevesinjca Radovana Sprema. U skoku uvis vodila se velika borba između Sprema i Aleksandra Bundala. Stameni momak iz Prigrevice  je sa preskočenih 149 centimetara osvojio zlatnu medalju.

U penjanju na stub najviše spretnosti i brzine  pokazao je Jovan Stupar iz Apatina ispred Svetozara Skočajića iz Nevesinja. Smijeh i atrakcije pratile su tradicionalnu disciplinu skakanje na mijeh. Neobičan sportski rekvizit izdržao je nalete „neustrašivih takmičara“, pa je žiri  za pobjednika  proglasio Luku Parežanina iz Bileće koji je imao najatraktivnije skokove.

Olimpijski vitez iz Bratača Radomir Andrić danas je pokazao da je rano za povlačenje sa olimpijskog borilišta. Ubjedljivim trijumfom u trci u džaku pokazao je da je prošlogodišnji poraz bio slučajnost. Drugu zlatnu medalju osvojio je u trci sa jajetom u kašici.

Uroš  Gutić iz Nevesinja nije uspješan samo na atletskoj stazi pošto je pokazao brzinu i spretnost u trci po brvnu. Do sada neporaženi Danilo Kovačević u boju na brvnu danas je pobjednički tron prepustio Željku Kucaloviću iz Banjaluke.

Bacanje kamena s ramena danas je potpuno obilježio Miloš Marković iz Rume. Njegov hitac  od 19,04 m je najbolji rezultat Olimpijade od kada se ne baca iz kruga. Drugo mjesto zauzeo je Radovan Zeković iz Šavnika, a treće Boško Kovačević iz Nevesinja.

U finalnom potezanju klipa učestvovali su Apatinci, a zlatnu medalju je osvojio prošlogodišnji pobjednik  Dalibor Zelen.

Olimpijska zastava je spuštena, takmičari se sa puno utisaka vraćaju kući, oni najbolji sa medaljama i vrijednim novčanim nagradama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: