Božićna atmosfera u Trebinju – Na štandovima badnjaci, bršljan, pšenica | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Božićna atmosfera u Trebinju – Na štandovima badnjaci, bršljan, pšenica

Izvor: Hercegovina press | Datum:05.01.2022.

U Dučićevoj ulici i ove godine uoči Badnjeg dana i Božića na štandovima se prodaju božična pšenica, slama, bršljan, badnjaci, a nezaobilazne su hercegovačke suve smokve i tradicionalne vunene čarape.

Jedan od prodavaca je Nebojša Puhalo. Više od 20 godina prodaje slamu, žito, badnjake, pšenicu, a ima i velike aranžmane za sto.

„Žito se sadi na Varindan i zatim kreće ukrašavanje. To traje sve do Badnjeg dana, svaki dan po desetak sati dnevno radimo u kući. Treba mnogo truda, ali je bitno da ispane lijepo. Nijedne godine nisu isti aranžmani jer se uvijek neki detalj promijeni, ali je osnova tu tako da su svake godine ljepši aranžmani. U prosjeku se proda uvijek, a ako ostane žita ono se izvadi, posadi, izraste i onda te klasove, slamu koristimo za prodaju naredne godine“, rekao je Puhalo.

Ivana Gavrilović objasnila je simboliku bršljana, badnjaka.

„Badnjaci se prodaju po tri jer simbolizuju Sveto trojstvo. Bršljan je zimzelen i smatran je simbolom plodnosti i besmrtnosti, ali i vjernosti jer se čvrsto pripija uz podlogu. Njegova otpornost na zahtjevne vremenske uslove bila je osnova za razvijanje simbolike od davnina. Božićna pšenica je simbol plodnosti, novog života i njegove obnove“, objasnila je Gavrilovićeva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: