MATIČNE KNJIGE ROĐENIH U NEVESINJU: U VRHU POPULARNOSTI ANASTASIJA I VASILIJE | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

MATIČNE KNJIGE ROĐENIH U NEVESINJU: U VRHU POPULARNOSTI ANASTASIJA I VASILIJE

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:14.01.2022.

Pjesnik Duško Radović savjetovao je roditeljima da djeci daju lijepa i ozbiljna imena jer uvijek moraju misliti na to da će se po njima zvati buduće ulice, škole i trgovi. Čini se da su mame i tate u Nevesinju u prošloj godini poveli računa o ovome pa su za djevojčice najčešće izabrali ime Anastasija, dok je najviše dječaka nazvano Vasilije. Ova imena su i u 2020. godini najčešće upisivana u matične knjige rođenih u Nevesinju.

Oba imena su grčkog porijekla. Anastasija u prevodu znači „ona koja je uskrsnula“, a Vasilije je tradicionalno srpsko ime sa značenjem „onaj koji je rođen kao plemenit“.

U vrhu popularnosti u 2021. godini bili su Uroš i Luka, dok je izbor ženskih imena bio dosta raznovrstan. U prethodnih pet godina u matične knjige najčešće su upisivana imena Mihajlo, Ana i Sofija .

Dok jedni ostaju vjerni tradiciji, drugi se odlučuju za moderno ime, a neke majke i očevi svom potomku daju potpuno neuobičajeno ime. Tako su se i ove godine, među 88 upisanih imena dječaka i djevojčica našli Isak, Arsenije, Eva, Miona, Nora i Iskra.

Sudeći prema statistikama opštinske matične službe, iz mode su gotovo potpuno izašla nekad popularna imena Dragan, Zoran, Goran, Vesna, Mira i Sanja koja su preplavila matične knjige 70-tih godina prošlog vijeka. Jedno od rijetkih imena koje je ostalo “imuno” na smjenu generacija je Aleksandar. Uostalom, popularnost ovog imena ne mjeri se samo godinama, već i vijekovima.

Najpopularnija imena u Nevesinju krajem 19. vijeka bila su Blagoje, Spasoje i Obren, odnosno Sava, Stana i Stoja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: