Danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti

Izvor: RTRS | Foto: Ilustracije | Datum:08.09.2016.

Ove godine Međunarodni dan pismenosti obilježava se pod motom "Čitajući prošlost - pišemo budućnost". Ovaj značajan dan biće obilježen posebno osmišljenim programom širom Republike Srpske. 

Rezultat slika za medjunarodni dan pismenosti

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o temi iskorjenjivanja nepismenosti.

Kao dan obilježavanja odabran je 8. septembar, a Unesko je sa obilježavanjem počeo već sljedeće, 1966. godine.

U nekim zemljama, nepismenim se smatra lice koje ne zna čitati ili pisati, dok u drugim zemljama ono koje ne zna ni čitati ni pisati.

U praksi, međutim, preovladava shvatanje pismenosti kao sposobnosti čitanja, pisanja i /povremeno/ računanja, kombinovano sa definisanjem pismene osobe kao one koja je završila osnovno obrazovanje.

Prema podacima Uneskovog Instituta za statistiku, 757 miliona odraslih ljudi u svijetu i dalje je nepismeno, a dvije trećine tog broja čine žene.

Prema podacima Ministarstvo civilnih poslova u BiH je 2,82 odsto nepismenog stanovništva i 36,2 odsto kompjuterski pismenog stanovništva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: