PU Trebinje: Kako da zaštitite djecu na internetu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PU Trebinje: Kako da zaštitite djecu na internetu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:09.02.2022.

Inspektori Policijske uprave Trebinje danas su održali predavanje za učenike osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“, na temu „Bezbjedno korištenje interneta kod djece školskog uzrasta“.

Osnovni sadržaj predavanja, koje je organizovano povodom obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta, bili su mehanizmi zaštite računara, telefona, tableta ili drugog uređaja sa koga se pristupa internetu.

„Internet je prostor koji svi koriste i čije dobre strane svi znaju, međutim, malo ljudi zna kako da se zaštiti od raznih prevara, zloupotreba ličnih podataka, a to najmanje znaju djeca školskog uzrasta koji se prvi put susreću sa raznim aplikacijama za kupovinu i prodaju, društvenim mrežama, igricama. Učenicima škole su predočene informacije o opasnostima sajber kriminala kojem su najčešće izloženi mladi i djeca, kako bi se u narednom periodu kroz redovne školske nastavne aktivnosti, djeci školskog uzrasta ukazalo na postojanje mogućnosti da budu žrtve sajber kriminala. Iako na društvenim mrežama postoje starosne granice za kreiranje naloga, one se vrlo često zaobilaze, objavljuju se razni sadržaji koji se lako zloupotrijebe, roditelji moraju sa svojom djecom da razgovaraju i da im objasne na realnim primjerima kakve posljedice može da prouzrokuje dijeljenje privatnosti“, saopšteno je iz Policijske uprave.

Obilježavanje Međunarodnog dana sigurnijeg interneta se provodi kao jedna od aktivnosti u okviru realizacije Akcionog plana za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj 2020-2022. godine.

Sve informacije o načinima zaštite na internetu, kao i primjere prevara i zloupotreba podataka na internetu se mogu naći na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, na linku Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: