I pored prekida vatre, u Ukrajini nije mirno | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

I pored prekida vatre, u Ukrajini nije mirno

Izvor: RTRS | Datum:05.03.2022.

Iako je Rusija jutros u Ukrajini proglasila prekid vatre zbog uspostavljanja humanitarnih koridora, u zemlji nije mirno. U gradu Marijupolju, koji je pod ukrajinskom kontrolom i iz kojeg danas treba da se evakuišu civili, nacionalisti su digli u vazduh stambenu zgradu a pod ruševinama se nalazi oko 200 civila, tvrde vlasti u Donbasu. Ruska vojska je tokom noći uništila skladište sa protivtenkovskim naoružanjem „Džavelin“ u gradu Žitomiru, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.


 

Evakuacija oko 150.000 civila u Marijupolju nije krenula po planu. Prekid vatre koji je na snazi do 15 časova kako bi bio uspostavljen humanitarni koridor i omogućen izlazak civila, prema tvrdnjama proruskih snaga, narušili su nacionalisti.

- Nacionalisti Azova aktivirali su ranije postavljene eksplozivne naprave, zbog čega se srušila stambena zgrada na Bulevaru Meotide. Pod ruševinama je u ovom trenutku, u podrumu, oko 200 ljudi, među kojima su većina žene i djeca. Zbog toga nam je krajnje problematično da preuzmemo odgovornost za taj koridor - rekao je lider snaga u Donjecku Denis Pašulin.

Iz ruskog Minsitarstva odbrane saopštavaju da su slične provokacije planirane i za Harkov.

- Ukrajinski nacionalisti pripremaju provokaciju uz učešće zapadnih novinara u gradu Harkovu. Prema potvrđenim podacima, višecjevni raketni bacači su postavljeni između zgrada, a nacionalisti zabranjuju stanovnicima, uključujući i djecu, da napuštaju kuće. Sada su lanseri pripremljeni za granatiranje Oružanih snaga Rusije koje se nalaze van grada. Cilj provokacije je da se privuče vatra ruske artiljerije na stambeni sektor Harkova. Planirano je da se sve snimi kamerama i prenese zapadnim novinarima - saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je jutros kadrove svoje vojske koja patrolira u kijevskom regionu. Istovremeno, iz Moskve je saopšteno da je do sada uništeno više od 2.000 objekata vojne infrastrukture - 82 ukrajinska aviona, 708 tenkova i 74 višecjevnih raketnih sistema. Tokom noći ponovo je granatirno područje Černogova, na sjeveru Ukrajine kao i kijevsko predgrađe Borođanka.

Nakon što se njegovo obraćanje video linkom moglo gledati na trgovoma širom Evrope, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski danas bi trebalo da se obrati i američkim senatorima. Uoči tog obraćanja Zelenski je NATO optužio da je dao zeleno svjetlo za bombardovanje ukrajinskih gradova odbijajući da stvori zonu zabrane letova. Zapitao se i da li je Alijansa zaista sposobna zaštiti svoje članice.

- Smatramo da su države članice NATO-a same sebi nametnule narativ da bi zatvaranje vazdušnog prostora u Ukrajini izazvalo direktnu agresiju Rusije na NATO. To je samoindukovana hipnoza onih koji su slabi i nemaju samopouzdanja - rekao je Zelenski.

Danas bi u Bjelorusiji trebalo da bude održana treća runda ukrajinsko-ruskih pregovora. Između Pentagona i ruskog Ministarstva odbrane uspostavljena je hitna telefonska linija, ali za sada nije planiran telefonski razgovor Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.

Džen Psaki, portparolka Bijele kuće, istakla je da predsjednik SAD Džozef Bajden u ovom trenutku nema namjeru da direktno stupi u kontakt sa predsjednikom Putinom.

- Ipak ostavljamo otvorena vrata diplomatiji - naglasila je Psaki.

Nakon jučerašnjih vanrednih sjednica ministara inosranih poslova NATO i lidera Evropske unije ponovo se moglo čuti koji su to principi koje ti savezi poštuju.

- Mi branimo međunarodno pravo, suverenitet države, teritorijalni integritet. Poštovanje granica je nešto što je dragocjeno za bilo koga u svijetu - naglasio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj. 

Američki preduzetnik Ilon Mask izjavio je da „Starlink“ odbija da blokira ruske informativne portale, bez obzira na molbe pojedinih država.

- Izvinite što sam pristalica apsolutne slobode govora - napisao je Ilon Mask na svojoj stranici na Tviteru.

Izvještavanje iz Moskve prekidaju zapadni mediji nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon o krivičnoj odgovornosti za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci. Rusija je nakon Fejsbuka ograničila i pristup društvenoj mreži Tviter.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: