Освештани темељи за нови храм Свете првомученице Текле у селу Орашје | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Освештани темељи за нови храм Свете првомученице Текле у селу Орашје

Извор: Radio Trebinje | Датум:05.03.2022.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије освештао је темеље новог храма Свете првомученице Текле у селу Орашје, на Зупцима, уз саслужење мјесног пароха Бориса Бандуке, свештеника Мирослава Ратковића и благочестивог народа.

Освештању је присустовао и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

„Зидањем овог храма, једни друге изграђујемо, утврђујемо наше међусобне односе, братске, сестринске, са сваким поштовањем треба да се односимо једни према другима и онда ће и овај храм да има пуни смисао, а кад га завршимо, да се у њему са радошћу, у слози и љубави помолимо за све нас, али и за наше претке“, истакао је владика Димитрије.

Мјесни парох Борис Бандука наводи да се нови храм гради у непосредној близини темеља некадашњег, великог храма Свете првомученице Текле из четвртог вијека, којег су порушили Турци.

„Ископавање остатака некадашњег храма почео је 2000. године археолог Александар Ратковић. Археолошким радовима, који ће се наставити и у наредном периоду, доказано је да је црква заиста постојала, гробови су били унутар и поред цркве. Породица Ратковић прислужује Свету Теклу, а и само мјесто, гдје се налази храм, назива се Ћеклино поље, тако да нас, као хришћане, радује да се гради нова црква поред старих темеља, да засија у пуном сјају, на понос и радост села и ових људи, али и Црквене општине Требиње“, казао је Бандука.

Предсједник Мјесне заједнице Зупци и члан тамошњег Црквеног одбора Крсто Ратковић рекао је да се племе Ратковића нада да ће нови храм, за чију је изградњу потребно око 80 хиљада КМ, бити подигнут до 7. октобра ове године, на празник Свете Текле, уз помоћ локалне заједнице.

„Некадашњи, велики храм Свете првомученице Текле био је димензија 10 и по са 16 метара и њега су касније порушили Турци и однијели камен са храма. Тако је вијековима било, све до 7. октобра прошле године, када смо, на иницијативу мјесног пароха Бориса Бандуке, свештеника Мирослава Ратковића, предсједника Црквеног одбора и нас вјерника, служили свету службу на темељима старог храма и формирали Грађевински одбор. Тада смо ријешили да наше племе Ратковића, које је најбројније у овом крају, прикупи средства за изградњу новог храма, а имамо обећања од представника Града Требиња, ХЕТ-а, ЕРС и још неких фирми да ће нам помоћи“, прича Ратковић.

Наводи да ће изградња новог храма, уз благослов владике Димитрија, тећи у три фазе.

„Прва фаза је изградња темеља, које смо излили има три дана поред темеља старе цркве, друга фаза је планирана до Ђурђевдана, када је планирано да озидамо, покријемо цркву и поставимо звоно, а у трећој фази, акобогда и уз помоћ добрих људи, надамо се да ћемо до славе, 7. октобра, подићи нови храм, димензија пет и по са 10 метара“, прецизира Ратковић.

По завршетку освештања темеља, приређена је трпеза љубави у парохијском дому у селу Турменти.

 


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: