Obilježena 25. godišnjica od početka Odbrambeno-otadžbinskog rata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježena 25. godišnjica od početka Odbrambeno-otadžbinskog rata

Izvor: radio Trebinje | Foto: radio Trebinje | Datum:01.10.2016.

Polaganjem cvijeća na spomenik braniocima Trebinja, danas je obilježena dvadeset peta godišnjica početka Odbrambeno-optadžbinskog rata na ovom području.

img_7089Taj prvi oktobar 1991. godine prvi je, i ujedno jedan od najtežih dana Otadžbinskog rata na trebinjskom području. Tog dana od artiljerijske vatre od strane hrvatskih paravojnih formacija na širem području Ivanice poginulo je 19 pripadnika JNA i više njih ranjeno, među njima osam Trebinjaca.

img_7099

Petar Mišeljić, predsjednik trebinjske Boračke organizacije, kaže da se početka ratnih dejstava na ovom području prisjećaju svake godine, prije svega da bi se poklonili stradalim saborcima.

„Prvi oktobar bio je jedan od najtežih i najtužnijih dana rata – u napadu hrvatskih paravojski samo za jedan dan poginulo je 19 vojnika JNA, a među njima i 8 Trebinjaca i jedan Gačanin“. Sve se, ističe, događalo na Ivanici, teritoriji tadašnje opštine Trebinje.

Miodrag Višnjić prvi je ratni ranjenik u Hercegovini. “Oko šest sati ujutro su nas napali, nismo znali šta se događa, poginuli su svi oko mene, samo sam ja ostao. Mnogo naših sugrađana je zaboravilo današnji dan, a nije to tako davno bilo. Žao mi je što nas ovdje danas nije bilo više, kaže Višnjić.

img_7102

Saša Pešikan, predsjednik Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ iz Trebinja kaže da je za djecu i porodice poginulih boraca ovo poseban dan.

„Mi smo ovdje da građane Srpske pozovemo na jedinstvo i sabornost. Prije dvadeset pet godina svi smo bili kao braća, a sada je situacija potpuno drugačija, ali moramo biti svi jedinstveni ukoliko RS želi da opstane.“, kaže on.

Parastos za poginule u Humu

img_7111Parastosom za šest poginulih boraca iz mjesne zajednice Hum, danas je obilježeno 25 godina od početka Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovim prostorima. Cvijeće na spomenik poginulim u dvorištu nekadašnje škole na Humu položila je delegacija Gradske boračke organizacije, Grada Trebinja, rodbina i saborci. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: