Trebinje se sjeća 4. oktobra | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje se sjeća 4. oktobra

Izvor: radio Trebinje | Foto: radio Trebinje | Datum:04.10.2016.

Povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Trebinja u Drugom svjetskom ratu, danas su cvijeće na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma položili predstavnici SUBNOR-a, Gradske uprave i Socijalističke partije.

nob

U krugu spomen-obilježja postavljene su i nove biste narodnim herojima trebinjskog kraja iz Drugog svjetskog rata.

Slavko Šanjević, predsjednik trebinjskog SUBNOR-a, istakao je da je 4. oktobar veliki datum za Trebinje, koji se nikada ne smije zaboraviti.

nob2

„Na današnji dan Trebinje je oslobođeno od okupatorskih snaga. Na ovom spomeniku upisano je ime svakog borca koji je poginuo sa područja Trebinja, kao i onih koji nisu pronađeni, a poginulo ih je 1.819. Danas smo postavili nove biste narodnim herojima Radovanu Šakotiću, Savi Kovačeviću, Dragici Pravici, Iliji Babiću i Asimu Zubčeviću“, naglasio je on i dodao da se u naredna tri dana očekuje postavljanje i biste komandanta 29. divizije NOVJ, Vlada Šegrta.

Dosadašnji gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je rekao da je Gradska uprava izdvojila novac za šest novih bisti, odnesenih ili uništenih tokom i nakon minulog rata.

„Danas smo tu nepravdu ispravili i vratili biste tamo gdje im je mjesto. Riječ je o novim bistama, rađenim prema likovima tih ljudi, za čije odlike smo izdvojili 24.000 KM“.

Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije 4. oktobra 1944. ušle su u Trebinje i nakon dvodnevnih žestokih borbi sa njemačkim i domobranskim okupatorima 6. oktobra građanima donijeli dugo čekanu slobodu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: