Талас 059: Демант на писања појединих портала | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Талас 059: Демант на писања појединих портала

Датум:28.03.2022.

На маил адресу Херцег Телевизије, стигло је саопштење за јавност УО Талас 059 Невесиње ради ширења дезинформација ,које преносимо у цјелости.

 

Саопштење за јавност

Поводом најновијих дезинформација које су се појавиле у средствима јавног информисања, а тичу се Удружење грађана „Талас 059“ Невесиње.

Путем Конкурса за суфинансирање омладинских програма и пројеката Министарства породице, омладине и спорта Удружењу грађана „Талас 059“ одобрена су средства у износу од 2800 КМ, која су утрошена на набавку мобилијара за игралиште у кругу бивше касарне „Невесињска пушка“. Пројекат су подржали Удружење обољелих од мултипле склерозе регије Источне Херцеговине и Хидроелектране на Требишњици. Дана 25. 03. 2022. игралиште је требало бити отворено, али у току постављања волонтери су уочили проблеме са причвршивањем опреме за подлогу. С тим у вези, преузете су активности на рјешавању проблема, те је мобилијар из сигурносних разлога привремено склоњен са терена, и то на дио који покрива видео надзор Удружења МС у непосредној близини игралишта (50м). Недостаци нису могли бити отклоњени због нерадних дана (викенд), те ће мобилијар у пуном капацитету бити постављен у  текућој радној седмици.

Као Омладинска организација трудимо се да утичемо на младе људе да се укључе у друштвена дешавања у циљу побољшања услова за младе, као и омогућавања заједничког дружења кроз хуманитарни, волонтерски, образовни и сваки други позитивни облик рада и  дружења.

Даље желимо да подсјетимо јавност на одредбе члана 53. Закона о омладинском организовању (Сл. гласник РС, бр. 98/04) гдје су јасно наведени прописани начини финансирања омладинских организација, а у складу са којима и ми дјелујемо и то:

            „Основ финансирања омладинског рада, активности и дјеловања чине приходи, које омладинске организације остваре на основу програма из буџета Републике, града, општине, прихода од игара на срећу и других извора.

            Под другим изворима овај Закон подразумијева приходе од чланарина, поклона, јавних донација, реклама на омладинским манифестацијама, уступања телевизијских права, прихода који се остварују сопственим активностима и прихода од предузећа уколико су оснивачи“.

  Такође, дужност нам је да обавијестимо јавност о сљедећим пројектима, које смо успјешно реализовали у сарадњи са бројним Удружењима, омладинским организацијама, међународним организацијама,  спортским клубовима, јавним установама, предузећима, неформалним групама грађана и појединцима:

·                    Санација фасаде стамбено-пословне зграде на Тргу слободе (израда идејног пројекта санације и пројекат скеле, монтирање скеле, уклањање деградираних слојева на мјестима оштећења и наношење дисперзивне боје у два слоја)– у сарадњи с Општином Невесиње;

·                    Набавка и постављање клупа и канта за отпад на више локалитета (плато испод спортске дворане „Невесињка“, партизанско спомен-гробље, Трг слободе, ул. Невесињских устаника, језеро Алаговац, насеља Килавци, Гвозд, Лапчевине...);

·                    Дјечије игралиште у партизанском спомен-гробљу (израда идејног пројекта и прибављањелокацијских услова, ископ и припрема локације, уградња више слојева тампона, набавка и уградња мобилијара, израда АБ темеља, набавка и уградња видео надзора, набавка и постављање клупа и канти за отпад, уградња завршног слоја агрегата фракције 0-4мм...) – у сарадњи са ОО „ОКО“, „Бона Фиде“ и „Нова идеја“, Општином Невесиње, ХЕТ/ЕРС и ЈУ Дјечији вртић „Света Евгенија царица Милица“;

·                    Акције пошумљавања 2018, 2019. и 2020. - у сарадњи са ШГ „Ботин“ Невесиње;

·                    Трг младих – фаза 1 (израда идејног пројекта и прибављање локацијских услова, санација постојећег АБ базена, хидроизолација истог, набавка и уградња керамике-мозаик, израда АБ шахта, изградња водоводних инсталација и прикључење на градску мрежу, набавка и уградња комплетне хидромашинске опреме за фонтану, санација околног каменог зида, набавка дијела клупа...) у сарадњи са „у сарадњи са ОО „ОКО“, „Бона Фиде“ и „Нова идеја“, Општином Невесиње, ХЕТ/ЕРС и ЈП „Водовод“ Невесиње;

·                    Чишћење дивљих депонија (4 депонија у три руралне мјесне заједнице општине Невесиње, и мноштво других акција чишћења и уређења јавних површина) – у сарадњи са Удружењем МС, УНДП и другим.

·                    Мултимедијална учионица ЈУСШЦ „Алекса Шантић“ (набавка пројектора, лаптопа и ТВ-а) – у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта;

·                    Учешће на семинарима и обукама (Панел дискусија о волонтеризму младих у БиХ, Обука за писање пројектних приједлога – јавно заговарање и лобирање и др.)

·                    Иницијатива младих за смањење потражње дрога – у сарадњи са РИППО фондом;

·                    Пројекат „Дрворед пријатељства“ (обухвата садњу 50 садница јавора, на локацијама СШЦ „Алекса Шантић, партизанско спомен-гробље, Лапчевине и др.) – у сарадњи са Удружењем МС и ВИПК (волонтери и пријатељи коњичке регије);

·                    Трг младих – фаза 2 (израда идејног пројекта и прибављање локацијских услова, уклањање деградираног слоја бетона, набавка и израда подложног бетона, набавка и уградња камених плоча цца 300м2, набавка и уградња ивичњака за стазе, израда и постављање камене статуе, санација околног каменог зида, постављање клупа и канта за отпад на предметној локацији и испред ЈУОШ „Ристо Пророковић“) – у сарадњи са „НИН“, „ОКО“, Општина Невесиње, ХЕТ-ом и „Двор стоне“ доо;

·                    Трг младих - фаза 3 (израда идејног пројекта и прибављање локацијских услова, уклањање деградираног слоја бетона, набавка и израда подложног бетона, набавка и уградња камених плоча цца 70м2) – у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта и Општином Невесиње.

·                    Учешће у организацији културних, спортских и хуманитарних догађаја кроз волонтерски рад наших чланова и друге видове учешћа („Олимпијада фест“,  „Доброта се налази у срцима људи“, „Подјела прехрамбених пакета у вријеме Васкршњих празника“...)  - детаљније о корисницима помоћи и донаторима ових акција ипак нећемо јавно писати.

О пројектима  које смо радили и које планирамо радити, могли би писати данима, a овдје су наведени само неки од њих. Такође, унапријед се извињавамо свим појединцима, предузећима и јавним установама које нисмо поменули (да не оптерећујемо предметни допис), а имали су значајне донације, у виду средстaва, материјала и услуга.

„Талас 059“  и у будућности планира да спроводи своје  активности транспарентно и у складу са Законом, на територији општине Невесиње и шире, a са циљем побољшања положаја младих и осталих друштвених група, те позивамо све добронамјерне (позивамо и оне друге) појединце и предузећа да нам се придруже.

Срдачан поздрав,

У Невесињу, 28. 03.2022.године

 

Предсједник УГ „Талас 059“ Невесиње

_______________________________

 

Предсједник УО„Талас 059“ Невесиње

_______________________________

 

Предсједник УГ МС ИХ

_______________________________


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: