NEVESINJSKI KROMPIR SVE BLIŽE EVROPSKIM TRPEZAMA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

NEVESINJSKI KROMPIR SVE BLIŽE EVROPSKIM TRPEZAMA

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:06.04.2022.

Uzgoj krompira jedna od osnovnih grana kojom se bave hercegovački poljoprivrednici, pogotovo u Nevesinju, gdje aktivno rade na unapređenju proizvodnje kako bi njihov proizvod do kraja godine završio i na trpezama evropskih kupaca.

Nevesinjski krompir ima oznaku zaštite geografskog porijekla, a naredni cilj jeste da se ovo povrće nađe i na policama evropskih marketa.

Član poljoprivrednog Klastera “Stara Hercegovina” i IFAD konsultant Bojan Grahovac za “Glas Srpske” kaže da je proizvodnja krompira u Nevesinju na zadovoljavajućem nivou, gdje se sadi i do 500 hektara.

- Krompir je dobio oznaku zaštite geografskog porijekla. To donosi brojne dobrobiti za poljoprivredne proizvođače, među kojima i veću cijenu proizvoda. Mi ćemo tokom ove godine raditi i na pakovanju, a cilj nam je da dobijemo evropsku oznaku i izađemo na tržište Evropske unije. Već radimo na tome i nadamo se da ćemo uspjeti da to završimo do kraja ove godine - rekao je Grahovac.

Poručuje da je kvalitet najveća prednost krompira koji se proizvodi u tom kraju.

- Na IFAD-ov projekat ove godine prijavila su se 104 korisnika. U start paket je ulazilo hiljadu kilograma sjemenskog krompira, 600 kilograma mineralnog đubriva i zaštitna sredstva za tu površinu. Planirano je da se posadi uz taj paket najmanje pet dunuma, tako da će kroz ovaj projekat površine pod krompirom biti uvećane za više od 50 hektara - rekao je Grahovac.

On se nada da će ova godina biti uspješnije od prošle, jer brojne porodice uz stočarstvo žive od proizvodnje krompira.

- Mnogo toga zavisi od vremenskih prilika. Poljoprivredni proizvođači u nižoj Hercegovini, Ljubinju i Berkovićima posadili su krompir i već je suša, a u brdsko-planinskom kraju još nije posađen - kazao je Grahovac.

Proizvođači iz sela Bratač naglašavaju da sadnja krompira nadopunjuje njihove kućne budžete.

- Cijena krompira na tržištu mogla bi biti malo veća s obzirom na to da sve poskupljuje. Ipak, bez obzira na sve, pronađemo kupce, iako bi dobro bilo ako bi naš krompir bio na policama marketa u Evropi. Ono za šta uvijek garantujemo jeste kvalitetan proizvod - poručuju proizvođači koji se uzgojem ovog povrća bave generacijama.

Prednost

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Zoran Broćić istakao je da su usitnjene parcele problem kada je riječ o proizvodnji krompira u Hercegovini, ali prednost može da ima proizvodnja u plastenicima koji bi na tržištu mogao da se pojavi već u aprilu.

- Lanac vrednosti proizvodnje krompira podrazumeva izbor kvalitetnog sadnog materijala, odgovarajuće sorte, primene agrotehničkih mera u procesu proizvodnje, kao i brendiranje i pakovanje. Svi aspekti moraju biti zastupljeni da bi proizvodnja bila kvalitetna - naveo je Broćić.

GLAS SRPSKE


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: