Vučenoviću godina zatvora zbog pranja dva miliona | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vučenoviću godina zatvora zbog pranja dva miliona

Izvor: ATV | Foto: ATV | Datum:13.10.2016.

Sud BiH proglasio je Srpka Vučenovića krivim za pranje 2.000.000 KM nastalih trgovinom ljudima u Azerbejdžanu i osudio ga na godinu zatvora.

Sud i Tuzilastvo BiHPredsjedavajući Sudskog vijeća Hasija Mašović rekla je da je Tužilaštvo BiH dokazalo Vučenovićevu krivicu, te da je, osim zatvorske kazne, dobio i novčanu kaznu od 10.000 KM, koju je dužan da uplati u roku od 30 dana od dana pravosnažne presude.

Ukoliko to ne uradi, kazna će biti zamijenjena zatvorskom, tako što će za svakih 100 KM biti zatvoren jedan dan.

Vučenović je proglašen krivim zbog toga što je od januara 2008. do maja 2013. godine na svoje račune u nekoliko banaka na području Republike Srpske primio novac u iznosu od 730.000 dolara i 512.000 evra, pribavljen izvršenjem krivičnog djela trgovine ljudima.

Novac mu je, kako je navedeno u presudi, uplaćivan od of šor kompanija sa Novog Zelanda, Paname, Velike Britanije, njegove braće Bože i Milana Vučenovića, kao i njima poznatih osoba iz Azerbejdžana.

Vučenović je, po nalogu brata Bože, uplaćenim novcem kupovao nekretnine i opremu u BiH, iako je mogao da zna da novac potiče od krivičnog djela, prenosi Birn.

Protiv Bože i Milana Vučenovića, kao i još nekoliko osoba, u Sudu BiH se vodi postupak zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

U obrazloženju presude, sudija Mašić je navela da Sud BiH smatra da je optuženi mogao da sumnja da se na njegove račune uplaćuje novac koji potiče od kriminala, kao i da su uzete u obzir sve relevantne činjenice.

“Optuženi se umjesto umišljaja, tereti da je počinio djelo iz nehata. Za to djelo zakon predviđa kaznu od novčane, do tri godine zatvora”, pojasnila je Mašovićeva.

Vijeće je odbilo prigovor odbrane o zakonitosti dokaza, odnosno da je dokumenatacija pribavljena bez sudskih naredbi, dok je, prema ocjeni Suda, Tužilaštvo BiH svaki uloženi dokaz dobro obrazložilo.

Protiv Vučenovića prvobitno je optužnicu podiglo Specijalno tužilaštvo Republike Srpske u ljeto prošle godine, da bi se banjalučki Okružni sud proglasio nenadležnim, nakon čega je optužnica proslijeđena Tužilaštvu BiH.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: