Pravoslavna Crkva danas proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pravoslavna Crkva danas proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice

Izvor: Herceg TV | Foto: Ilustracije | Datum:14.10.2016.

Pravoslavna Crkva danas slavi praznik Pokrov Presvete Bogorodice. Crkva je oduvijek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskoga.

Rezultat slika za pokrov presvete pogorodice

Prvog oktobra (po julijanskom kalendaru) 911 godine u vreme cara Lava Mudroga bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda. U pozadini Crkve stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. U četiri sata ujutru pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom odećom želi pokriti narod. Preklonivši kolena, Ona se dugo molila, zalivajući suzama svoje bogoliko i prečisto lice. 

Sveti Andrej, vidjevši to javljanje pokaza rukom Epifaniju blaženom, i upita ga: "Vidiš li, čedo, Gospođu i Caricu sveta, kako se moli za sav svet?" Odgovori Epifanije: "Vidim, sveti oče, i užasavam se!" Zbog toga se ustanovilo ovo praznovanje, da nas podsjeti kako na taj događaj tako i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice, kad god mi to pokroviteljstvo,  kroz molitvu tražimo u nevoljama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: