Proteus opservatorijum: Zalutale čovječije ribice možemo spasiti, javite nam | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Proteus opservatorijum: Zalutale čovječije ribice možemo spasiti, javite nam

Izvor: radio Trebinje | Foto: radio Trebinje | Datum:15.10.2016.

Primjerci čovječije ribice – proteusa, koji usljed obilnih padavina isplivaju na površinu vodenih tokova i na mjestima izbijanja podzemnih voda, od sada mogu biti adekvatno zbrinuti u Centru za spasavanje čovječije ribice u trebinjskom Proteus opservatorijumu, smještenom na vrelu „Vruljak 2“ u naselju Gorica.

proteus

Brajan Livorn, direktor Devon-Karst istraživačkog društva iz britanskog grada Plimuta – koje je partner Speleološkom društvu „Zelene brda“ na projektu zaštite i istraživanja čovječije ribice u slivu rijeke Trebišnjice - pojašnjava da je u predstojećoj sezoni kiša, tokom jeseni i zime, povećan rizik da primjerci ovog neobičnog stanovnika kraškog podzemlja budu izbačeni iz svog prirodnog staništa, te apeluje na građane da svaki ovakav slučaj odmah prijave trebinjskom speleološkom društvu. 

proteus2

Livorn ističe da je Trebinje, zahvaljujući ovom projektu, prvo u svijetu dobilo opservatorijum za posmatranje i istraživanje čovječije ribice koji je smješten u njenom prirodnom staništu – podzemnoj pećini, te da je opservatorijum u Gorici, po prijavi građana, spreman da odmah preuzme sve „zalutale“ jedinke ove endemske vrste i sigurno ih vrati u njihovo prirodno okruženje. 

Brojevi telefona na koje građani mogu da prijave slučaj isplivavanja čovječije ribice su:  

065/269-798 i 066/488-645.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: