Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Izvor: Herceg TV | Foto: Ilustracije | Datum:18.10.2016.

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svijetu koji utiče na život miliona ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo.

Prema postojećim analizama identifikovanih slučajeva trgovine ljudima, potencijalni trgovci ljudima mogu biti: partneri/članovi porodice, makroi, vlasnici javnih kuća i menadžeri salona za masaže, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici fabrika i korporacija, bande i kriminalne mreže i ostali.

Rezultat slika za trgovina ljudima

Žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, djeca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju, kao i bilo koji drugi oblik rada ili usluga. Prema podacima Ujedinjenih nacija oko 600.000 žena, djece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima.

Borba protiv trgovine ljudima nije odgovornost samo organa vlasti. Svako može da pomogne rješavanju ovog zločina tako što će pokrenuti lavinu malih, ali značajnih akcija koje pružaju nadu i pomoć.

Sa ovim globalnim problemom BiH vrlo teško izlazi na kraj. Alarmantno je da BiH postaje ne samo odredište, nego i zemlja porijekla trgovine ljudima. Prisilni rad, služenje u kući, ugovoreni brakovi, seksualna eksploatacija sa djecom, a najčešće sa ženama u BiH trguje se svakodnevno. 

Rezultat slika za trgovina ljudimaTrgovina ljudima jedna je od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, te predstavlja kršenje ljudskih prava zagarantovanih međunarodnim pravom i Ustavom Bosne i Hercegovine. U Bosni i Hercegovini realizovane su značajne pozitivne promjene u pravcu harmonizacije pravnog okvira sa međunarodnim konvencijama koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala.

Trgovina ljudima jedna je od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, te predstavlja kršenje ljudskih prava, saopštio je Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS povodom obilježavanja 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: