Danas je Tomindan | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Danas je Tomindan

Izvor: Herceg TV | Foto: Ilustracije | Datum:19.10.2016.

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vjernici danas proslavljaju praznik Sveti apostol Toma - Tomindan.

Rezultat slika za sveti apostol toma

SVETI apostol Toma, zvani Blizanac bio je iz Galilejskog grada Paneade. Čuvši propovjed Gospoda našeg Isusa Hrista, Toma krenuvši za njim udostoji se da ga Gospod uvrsti u svojih dvanaest apostola. Po Hristovom vaskrsenju sveti Toma svojim nevjerovanjem silno pojača vjeru u Crkvi Hristovoj, jer kada mu ostali učenici govoriše da su vidjeli Gospoda on im ne povjerova. Nakon osam dana po vaskrsenju Gospod se javi apostolima i reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi neveran nego veran. - A Toma, videvši Hrista i opipavši životodavna rebra Njegova, reče: Gospod moj i Bog moj (Jn. 20, 26-28). Ovaj događaj sa Tomom na očigledan način potvrđuje svima istinitost vaskrsenja Gospodnjeg: jer Hristos zaista vaskrse i javi se učenicima ne kao priviđenje i ne u nekom drugom tijelu nego u onom istom u kome postrada radi našeg spasenja.  

Sveti apostol Toma hrišćanstvo je propovijedao u Indiji. Činivši čuda u ime Hrista na sebe je navukao gnjev indijskog cara Muzdija čiji su ga vojnici, sa suzama, proboli sa pet kopalja.

Na mjestu gdje je sahranjeno tijelo svetoga apostola zbivala su se, molitvama njegovim, mnoga čudesa u slavu Hrista. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: