Dogodilo se na današnji dan | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dogodilo se na današnji dan

Izvor: SRNA | Foto: Ilustracije | Datum:20.10.2016.

Dogodilo se na današnji dan 20. oktobar:

1918. - Njemačka prihvatila uslove saveznika za kapitulaciju u Prvom svjetskom ratu.

Rezultat slika za čkalja

1943. - Nekoliko desetina britanskih i američkih bombardera u Drugom svjetskom ratu zasulo Niš tepihom bombi, usmrtivši više od 250 srpskih civila, uključujući više desetina djece. Objekti njemačke okupatorske vojske pretrpjeli su neznatna oštećenja, a najviše su postradali kvartovi najsiromašnijih Nišlija oko željezničke stanice, u Šumadijskoj, Drinskoj, Prizrenskoj, Kajmakčalanskoj, Šiptarskoj, Gvozdenoj i Banjalučkoj ulici. Bio je to početak angloameričke vazdušne kampanje po gradovima u Srbiji i Crnoj Gori, koja je trajala do 18. septembra 1944. Bombe su malo naudile njemačkoj vojnoj sili, ali su tokom velike vazdušne operacije, pod izgovorom da istjeruju Nijemce, "saveznici" ubili hiljade srpskih civila.

1992. - Jedinice JNA napustile dubrovačko ratište na osnovu dogovora sa Hrvatskom i Unproforom, a poluostrvo Prevlaka na ulazu u Boku Kotorsku stavljeno pod kontrolu posmatrača UN.

2003. U Beogradu preminuo poznati pozorišni i filmski glumac Miodrag Petrović Čkalja /80/, dobitnik Nušićeve nagrade za životno djelo, Sterijine nagrade, Sedmojulske nagrade i brojnih drugih nagrada i priznanja. Veliku popularnost u stekao je ulogama u humorističkim televizijskim serijama "Muzej voštanih Figura", "Servisna stanica", "Kamiondžije"...


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: