Dogodilo se na današnji dan | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dogodilo se na današnji dan

Izvor: SRNA | Foto: Ilustracije | Datum:21.10.2016.

Da današnji dan 21. oktobra dogodilo se:

1941. - Njemačka "kaznena ekspedicija" u Kragujevcu u Drugom svjetskom ratu strijeljala više od 7.000 srpskih civila. Dan ranije njemačka vojska je sastavila obruč oko grada, a patrole su hapsile ljude po kućama, radnjama, kafanama, crkvama, kancelarijama. U gimnaziji su pokupili sve đake od petog do osmog razreda, profesore i direktora Milivoja Pavlovića, koji je odbio milost okupatora i podijelio sudbinu đaka. Kragujevački pokolj je jedan od najvećih i najmonstruoznijih u Drugom svjetskom ratu izvršen nad civilnim stanovništvom u jednom mjestu i u jednom danu. Kao znak sjećanja na užasan zločin kod spomenika poginulim u Šumaricama u Kragujevcu svake godine se održava "Veliki školski čas", uz učešće umjetnika, đaka i građana iz svih krajeva zemlje.

Rezultat slika za kragujevačko streljanje

1991. - Jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile Sloveniju, koja se otcijepila od Jugoslavije. Iz Koparske luke isplovio brod "Galeb" sa 1.135 vojnika i starješina, dok je brod "Sveti Stefan", natovaren opremom i neborbenim vozilima, zadržan nekoliko sati pod obrazloženjem da je u njemu bilo lako naoružanje.

1994. - Savjet bezbjednosti UN pozvao takozvanu Armiju BiH da bezuslovno povuče vojnike iz delimitarizovane zone na Igmanu. Armija nije ispoštovala sporazum potpisan 14. avgusta 1993. godine, prema kojem su sve strane bile dužne da povuku vojnike iz demilitarizovanih zona. Na Igmanu je ostalo oko 500 muslimanskih vojnika.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: